Bruxelles: Pronađena kuća napadača iz Pariza

Radiosarajevo.ba
Bruxelles: Pronađena kuća napadača iz Pariza

Belgijsko federalno tužilaštvo tvrdi da je u Bruxellesu pronađena kuća u kojoj su napadači odgovorni za masakr u Parizu, proizvodili eksplozivne naprave, javlja Anadolu Agency (AA).

Prema navodima Tužilaštva, u kući u naselju Schaerbeeek pronađeni su otisci prstiju Salaha Abdselama koji je uspio pobjeći nakon napada, supstance korištene za proizvodnju eksplozivnih naprava i tri prsluka koji koriste bombaši samoubice.

Kako tvrdi belgijski televizijski kanal VRT, Abdselam se nakon napada krio u toj kući, ali još uvijek nije utvrđeno koliko dugo. 

Pretpostavlja se da se među ranije privedenim osobama nalazi i osoba koja je pod lažnim imenom iznajmila kuću. Utvrđeno je i kako su najmanje dva napadača koji su učestvovali u masakrima 13. novembra u Parizu, živjela u Belgiji.

U upadima pripadnika snaga sigurnosti na nekoliko lokacija nakon napada, privedeno je više od 40 osoba, od toga deset njih je pritvoreno. Otkriveno je i kako su dvije osobe, nakon napada u kojem je poginuo njegov brat pobjegle s Abdselamom iz Pariza u Bruxelles. U terorističkim napadima za koje je odgovornost preuzela teroristička organizacija IS, poginulo je 130 ljudi, dok ih je 350 bilo povrijeđeno.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije