Bruxelles: Pomoći zemljama u razvoju

Radiosarajevo.ba
Bruxelles: Pomoći zemljama u razvoju

Zapadne članice Evropske unije će na samitu koji je sinoć počeo u Briselu pokušati ubijediti siromašnije zemlje Unije da zajedno finansijski pomognu zemljama u razvoju u borbi protiv klimatskih promjena, prenosi FTV.

Uprkos obećanju EU da će do 2020. godine smanjiti nivo ispuštanja štetnih gasova iz 1990. za 20 posto, istočne članice evropskog bloka pokazale su uzdržanost prema tom planu.

Siromašnije članice Unije pokazale su uzdržanost i prema ideji učešća u zajedničkom fondu EU, koji bi pomogao zemljama trećeg svijeta da se uhvate u koštac sa klimatskim promjenama.

Dvodnevni samit EU-a prvi je od kako je na snagu stupio Lisabonski ugovor. Na samitu će biti riječi i o nadzoru međunarodnih bankarskih aktivnosti, kao i iranskom nuklearnom programu.

Kako se u Kopenhagenu odvija Konferencija o klimatskim promjenama Ujedinjenih naroda, tako alternativni izvori energije koji proizvode jako malo ili pak nimalo stakleničkih plinova dobivaju sve više pažnje.

Hitna pomoć siromašnim zemljama


Većina ljudi u energetskoj industriji nefosilne izvore energije smatra dodatnim izvorima, a ne alternativnima.

Iako se ta industrija brzo razvija, na ovaj način dobivena energija može pokriti samo 1% zahtjeva.

Evropska unija će u periodu od 2010. do 2012. godine u okviru borbe protiv otopljavanja Zemlje ponuditi siromašnim državama hitnu pomoć u visini od više milijardi eura.

Tokom današnjeg dana bi, prema najavama Švedske koja do kraja godine predsjedava Evropskom unijom, trebala biti osigurana pomoć u visini od 6 do 7 milijardi eura. Kako je saopštila kancelarka Angela Merkel, novac će također pristizati i iz Njemačke.

„Njemačka će u tome sudjelovati kratkoročno i dugoročno kako bi siromašne zemlje svijeta dobile šansu da zaustave dalje klimatske promjene i da se protiv njih bore. Od toga, prema mom mišljenju, također znatno ovisi i uspjeh konferencije u Kopenhagenu“, izjavila je Merkelova.

Prema navodima agencija, u zaključcima samita će biti unijeto i saopštenje o potrebama daljeg proširenja Evropski unije na zapadni Balkan.

Vezano:
Pozdravljena Obamina odluka o stakleničkim plinovima
Ne postoji zavjera, za klimatske promjene kriv je čovjek
Konferencija u Kopenhagenu: Trenutak istine
 
radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije