Brutalan napad u Iranu: U zasjedi ubijeno najmanje 10 policajaca

1
Radiosarajevo.ba
Brutalan napad u Iranu: U zasjedi ubijeno najmanje 10 policajaca
FOTO: AA / Napad na iransku policiju

Naoružani napadači su napali dvije policijske patrole i razmijenili vatru s njima u jugoistočnoj iranskoj provinciji Sistan i Balučestan u subotu, ubivši najmanje 10 policajaca, izvijestili su državni mediji.

Napad se dogodio u Taftanu ranije u subotu kada su policijski službenici odgovorili na hitni poziv kako bi riješili spor, a napadnuti su prilikom povratka, navela je državna novinska agencija IRNA, pozivajući se na informacijski centar policije.

Dvije policijske patrole su napadnute dok su se vraćale u policijsku stanicu, istaknuto je u saopćenju.

Sjednica Skupštine KS: Usvojen Zakon o registru finansijskih obaveza

Sjednica Skupštine KS: Usvojen Zakon o registru finansijskih obaveza

Iranski ministar unutrašnjih poslova Eskandar Momeni naredio je istragu nakon formiranja komiteta za ispitivanje detalja incidenta, javila je agencija. Komitet, koji se sastoji od policijskih komandanata i viših zvaničnika ministarstva, dobio je zadatak da posjeti mjesto incidenta i dostavi izvještaj ministru "što je prije moguće".

Militantna grupa Jaish al-Adl, koja često cilja iranske sigurnosne snage, kasnije je na društvenim mrežama preuzela odgovornost za napad. Sistan i Balučestan je nemirna pogranična provincija u kojoj su prisutne brojne militantne grupe, uključujući Jaish al-Adl.

U aprilu su petorica policajaca ubijena kada su militanti otvorili vatru na njihova vozila na autoputu u blizini okruga Sib i Soran, koji graniči s Pakistanom, piše AA.

Ovaj incident dogodio se manje od nedjelju dana nakon sukoba u istoj provinciji između militanata Jaish al-Adl i sigurnosnih snaga, u kojem su poginula 10 pripadnika i 18 militanata.

U januaru je Iranska Islamska Revolucionarna Garda (IRGC) izvela raketne napade na provinciju Balochistan u Pakistanu, tvrdeći da je ciljala sjedište militantne grupe. Pakistan je osudio napade i odgovorio vlastitim raketnim napadima na ono što je identificirao kao militantne lokacije duž granice s Iranom, što je dovelo do eskalacije napetosti između dviju strana.

Napad na policiju dogodio se nekoliko sati nakon što je Izrael ciljao vojne lokacije u različitim provincijama Irana, ubivši najmanje dva vojnika. Detalji o šteti još nisu poznati.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije