Brutalan napad na rusku novinarku u Čečeniji: Slomili joj prste, obrijali glavu i unakazili lice

3
Radiosarajevo.ba
Brutalan napad na rusku novinarku u Čečeniji: Slomili joj prste, obrijali glavu i unakazili lice
Foto: Screenshot / Elena Milashina

Poznata ruska novinarka i njen advokat su napadnuti i pretrpjeli ozbiljne povrede nakon što ih je nekoliko maskiranih muškaraca prisililo da zaustave automobil u čečenskom regionu Rusije, izjavili su poslodavac novinarke i grupe za ljudska prava u svojim saopćenjima.

Elena Milašina, poznata novinarka novina Novaja Gazeta, koja je izgubila licencu u Rusiji, putovala je u Grozni, čečensku prijestolnicu, s lokalnog aerodroma sa Aleksandrom Nemovim, advokatom, kada su ih napali.

Milašina i Nemov, koji su planirali prisustvovati saslušanju pred sudom kasnije tog utorka, sada su u bolnici u Groznom. Nadležne vlasti u Čečeniji još nisu dale komentar.

FK Sarajevo objavio video i poslao poruku 'Bordo naciji'

FK Sarajevo objavio video i poslao poruku 'Bordo naciji'

Prema izvještaju grupe za ljudska prava Memorial, napadači su obrijali Milašini glavu, slomili joj nekoliko prstiju i prekrili joj glavu zelenom bojom. Grupa je navela da je Milašina nekoliko puta gubila svijest tokom napada.

"Brutalno su ih udarali, uključujući u lice, prijetili smrću, držali im pištolj na glavama i oduzeli i uništili njihovu opremu", navodi Memorial u saopćenju na aplikaciji Telegram.

На фото журналистка Elena Milashina разговаривает с уполномоченной по правам человека Татьяной Москальковой. 18+...

Posted by Catherina Gordeeva on Tuesday, July 4, 2023

"Tokom premlaćivanja, govorili su im: 'Upozoreni ste. Odlazite odavde i ne pišite ništa.'"

Fotografija Milašine objavljena na društvenim mrežama prikazuje je kako sjedi na bolničkom krevetu s glavom prekrivenom zelenom bojom, obrijane glave i zavojima na lijevoj ruci i desnoj ruci.

"Prsti Elene Milašine su slomljeni i povremeno gubi svijest. Po tijelu ima modrica", navodi Memorial.

Grupa za ljudska prava 'Tim protiv mučenja' izjavila je da je Nemov uboden u nogu.

Njihovi napadači jasno su im dali do znanja da su kažnjeni zbog svog aktivizma i novinarskog izvještavanja, rekla je grupa.

Осторожно, новости пишут “Классическое такое похищение, как раньше все это было. Просто давно такого не было. Прижали, выкинули шофера, таксиста из его машины, к нам залезли, головы нагнули, мне руки завязали, там на колени ставили, пистолет к голове. Как-то все делали нервно, так и руки не получилось у них завязать” Вот как сама журналистка Елена Милашина описывает нападение в Грозном. Рядом с ней стоит Мансур Солтаев — тот же омбудсмен, который после похищения из Нижнего Новгорода разговаривал с Заремой Мусаевой. В том ролике женщина говорила, что “силовики не применяли к ней никакого насилия”, однако по видео было хорошо видно, что она находится в тяжелом состоянии — ее речь и движения были заторможены.

Posted by Светлана Анохина on Tuesday, July 4, 2023

Milašina i Nemov su bili u Čečeniji kako bi izvještavali o izricanju presude čečenskoj ženi Zaremi Musajevi, koja je optužena za napad na policajca.

Ruski sud je prošle godine oduzeo Novoj Gazeti, koju vodi dobitnik Nobelove nagrade za mir Dmitrij Muratov, novinarsku licencu, što je Muratov nazvao politički motiviranim potezom.

Od 2000. godine, šest novinara i saradnika Novaje Gazete je ubijeno, uključujući istraživačku novinarku Anu Politkovskuju.

Milašina je nastavila Politkovskojinim stopama baveći se kršenjem ljudskih prava u Čečeniji. Politkovskaja je bila žestoki kritičar politike Kremlja u Čečeniji i ubijena je 2006. godine.

Neki ruski zakonodavci i zvaničnici u Moskvi osudili su napad iz utorka i rekli da je potrebno istražiti taj slučaj.

This is terrible. I had the honor of meeting Elena Milashina when our Nieman Class at Harvard (2017-2018) chose her for...

Posted by Glenda Gloria on Tuesday, July 4, 2023

Mokhmad Akhmadov, senator iz Čečenije, izjavio je za državnu novinsku agenciju RIA da vjeruje da će čečenski lider Ramzan Kadirov riješiti ovaj slučaj i da ne misli da je napad odobren na zvaničnom nivou.

Milašina je, nakon što ju je Kadirov opisao kao teroristkinju u objavi na društvenim mrežama, prošle godine evakuirana iz Rusije od strane Novaje Gazete.

Kadirov negira zloupotrebe ljudskih prava i tvrdi da su takve optužbe izmišljene od strane zlonamjernika koji žele diskreditirati Čečeniju i njene vlasti, piše Al Jazeera. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije