Broj umrlih od novog koronavirusa premašio broj žrtava SARS-a

Radiosarajevo.ba
Broj umrlih od novog koronavirusa premašio broj žrtava SARS-a
Foto: EPA-EFE / Novi slučajevi bilježe se širom svijeta

Broj smrtnih slučajeva wuhanskog korovirusa u kontinentalnoj Kini nadmašio je broj umrlih od teške epidemije akutnog respiratornog sindroma (SARS) 2003. godine u toj zemlji.

U Kini je od ove bolesti umrlo više od 360 ljudi, saopćile su danas zdravstvene vlasti te zemlje. Ukupni broj slučajeva u kontinentalnoj Kini iznosio je 17.205 u nedjelju navečer, što je porast za više od 2.800 prethodnog dana, ili gotovo 20%, piše CNN. 

Od epidemije SARS-a iz 2003. godine zaraženo je 5.327 ljudi u kontinentalnoj Kini, a smrtno je stradalo 349 osoba.

Prva smrt od virusa izvan Kine potvrđena je tokom vikenda. Filipinski zdravstveni zvaničnici rekli su da je 44-godišnji Kinez umro u subotu nakon što je u zemlju došao iz Wuhana.

Do sada je prijavljeno više od 175 slučajeva izvan Kine - većina njih s direktnom vezom sa Kinom - u više od 25 zemalja i teritorija širom svijeta. Mnoge su države počele zatvarati svoje granice posjetiteljima iz Kine, a velike aviokompanije otkazale su letove za zemlju i iz nje.

Njemačka je u nedjelju potvrdila svoj deseti slučaj, a zabilježeni su i novi slučajevi u Južnoj Koreji, Vijetnamu, Maleziji, Makau i Hong Kongu. Sjedinjenim Američkim Državama, Australiji i Novom Zelandu najavile su da neće dozvoliti ulazak stranih državljana koji su putovali iz Kine ili su prošli kroz Kinu. Državljani iz tih zemalja suočit će se sa obaveznim karantinom po dolasku.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije