Broj civila ubijenih u Gazi za 31 dan premašio onaj iz rusko-ukrajinskog rata

3
Anadolija
Broj civila ubijenih u Gazi za 31 dan premašio onaj iz rusko-ukrajinskog rata
FOTO: AA / Izrael nastavlja s napadima na Gazu

O težini i brutalnosti izraelskih napada na Pojas Gaze govori i činjenica da je broj civila koje je Izrael ubio u napadima od 7. oktobra premašio broj civila ubijenih u rusko-ukrajinskom ratu koji traje već 620 dana.

Izraelski napadi na Gazu nastavljaju se nakon što je oružano krilo Hamasa, Brigade al-Qassam, pokrenulo opsežan napad nazvan "Potop Aqsa" 7. oktobra ujutro.

Novinar Anadolu prikupio je podatke o civilnim žrtvama ubijenim u Gazi od 7. oktobra, te podatke o civilnim žrtvama u Ukrajini od 24. februara 2022. godine, kada je počeo rusko-ukrajinski rat.

Migranti iz Srbije sve češće biraju put ka Bosni i Hercegovini

Migranti iz Srbije sve češće biraju put ka Bosni i Hercegovini

Prema podacima palestinskog Ministarstva zdravstva u Gazi, Izrael je u napadima koje provodi već mjesec dana ubio 10.022 Palestinca, uključujući 4.104 djece i 2.641 ženu, dok je najmanje 24.000 ljudi povrijeđeno.

Na okupiranoj Zapadnoj obali i u Al-Qudsu (Jerusalem), izraelske snage i židovski doseljenici ubili su najmanje 155 Palestinaca.

Oni nisu brojevi: Hiljade Palestinaca su ubijene, pamtite njihova imena

Oni nisu brojevi: Hiljade Palestinaca su ubijene, pamtite njihova imena

U 20 mjeseci rata koji je Rusija započela u Ukrajini 24. februara 2022. godine, po naredbi ruskog predsjednika Vladimira Putina, do 8. oktobra 2023. ubijeno je 9.806 civila.

U skladu s tim, broj civila ubijenih u Gazi premašio je broj civila ubijenih u Ukrajini za svega 31 dan. Činjenica da se u Gazi u kratkom razdoblju od mjesec dana dogodilo više civilnih žrtava nego tokom rusko-ukrajinskog rata najbolje ilustruje žestinu izraelskih napada.

Izrael vojnim napadima i praksama izolacije koji direktno ciljaju na civile i civilnu infrastrukturu u Pojasu Gaze prema međunarodnim normama čini ratni zločin.

Petero djece bude ubijeno svakog sata u Gazi

U Gazi, gdje polovinu stanovništva od 2,3 miliona čine djeca, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), više od 40 posto Palestinaca ubijenih u sukobima koji traju od 7. oktobra čine djeca. U tom kontekstu, u Gazi svaki sat bude ubijeno petoro djece.

Statistika ubijenih u sukobu u Izraelsko-Palestinskom ratu i ratu između Rusije i Ukrajine

Nevladina organizacija Save The Children sa sjedištem u Velikoj Britaniji objavila je da je broj ubijene djece u Palestini u posljednje tri sedmice veći od broja ubijene djece u jednoj godini u sukobima širom svijeta 2020, 2021. i 2022. godine.

Bombardirane su bolnice u kojima su bile hiljade civila

Izraelska vojska napala je baptističku bolnicu Al-Ahli i bolnicu Tursko-palestinskog prijateljstva u Gazi, uzrokujući smrt hiljada civila, a također je bombardirala okolinu bolnice Al-Quds i Indonezijske bolnice povezane s Crvenim polumjesecom Palestine.

Na meti izraelske vojske bila je i bolnica Shifa, najveća zdravstvena ustanova u kojoj je bilo ​​hiljade povrijeđenih i civila.

U sukobima između izraelske vojske i Hezbollaha od 8. oktobra poginuo je 61 pripadnik Hezbollaha i četiri izraelska vojnika.

Izrael je objavio da je u napadima i sukobima izvedenim iz Gaze poginulo više od 1.400 Izraelaca, uključujući 315 vojnika, a 5.132 osobe su povrijeđene.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije