Novi ispit za Theresu May: Britanski parlament danas ponovo glasa o Brexitu

Radiosarajevo.ba
Novi ispit za Theresu May: Britanski parlament danas ponovo glasa o Brexitu
Foto: Arhiv / Theresa May

Premijerka Velike Britanije Theresa May dobila je pravno obavezujuće garancije za Brexit od Evropske unije, dan uoči ključnog glasanja u britanskom parlamentu.

May se u ponedjeljak u Strazburu sastala s predsjednikom Evropske komisije Jean-Claudeom Junckerom, u posljednjem pokušaju da dobije garancije koja bi njen ranije ispregovarani sporazum s EU učinila prihvatljivim britanskim zastupnicima, prenosi Index.hr.

„Danas smo osigurali pravno obavezujuće izmjene“, rekla je May na zajedničkoj konferenciji za novinare s Junkerom, 17 dana prije nego bi Velika Britanija trebala izaći iz EU.

May je najavila tri dokumenta: zajednički instrument, zajedničku izjavu i jednostranu deklaraciju - za koje je kazala da im je cilj riješiti najsporniji dio sporazuma o razlazu, tzv. backstop.

Backstop je zaštitni mehanizam za izbjegavanje tvrde granice između Sjeverne Irske i Republike Irske nakon Brexita, za koji se dio britanskih zastupnika boji da bi zadržao Ujedinjeno Kraljevstvo vezano uz EU bez vremenskog ograničenja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije