Britanski parlament danas glasa o raspisivanju izbora: Johnsonova partija u prednosti

Fena
Britanski parlament danas glasa o raspisivanju izbora: Johnsonova partija u prednosti
PrtScr / Britanski parlament

Britanski parlament treba danas da se izjasni o prijedlogu premijera Borisa Johnosna o raspisivanju vanrednih izbora.

Uoči glasanja, prema anketi agencije Opinium, Johnsonova  Konzervativna stranka je u prednosti od 16 bodova nad opozicionom Laburističkom strankom.

Podrška torijevcima porasla je tri boda u odnosu na prethodnu anketu prije osam dana i iznosila je 40 posto, dok su laburisti ostali na 24 posto, prenosi Reuters.

Proevropska Liberalno-demokratska stranka pala je za jedan bod na 15 procenata, dok je Brexit stranka Nigela Faragea na 10 procenata.

Johnson kojeg su članovi  stranke izabrali u julu da bi odblokirao zastoj oko Brexita, predložio je održavanje izbora 12. decembra, nakon što parlament nije podržao sporazum koji je s Bruxellesom postigao o Brexitu, odnosno o izlasku Britanije iz Evropske unije.

Poslanici će glasati u ponedjeljak o tome da li će biti vanrednih izbora, ali većina opozicionih partija je nagovijestila da će biti suzdržani kod glasanja ili glasati protiv tog poteza, što znači i da Johnson vjerovatno neće dobiti podršku dve trećine poslanika koji su mu potrebni.

Britanija na redovne izbore treba da izađe 2022. godine.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije