Britanski parlament će 11. decembra glasati o Brexitu

Radiosarajevo.ba
Britanski parlament će 11. decembra glasati o Brexitu
FOTO: EPA / Theresa May

Premijerka Velike Britanije Theresa May je kazala da očekuje da Parlament pruži potrebnu podršku sporazumu o Brexitu, upozoravajući da bi njegovo odbacivanje moglo donijeti brojne rizike kao i veće podjele i neizvjesnost.

Britanski parlament će o sporazumu o izlasku Velike Britanije iz Europske unije, koji je u nedjelju zaključen na samitu u Briselu, glasati 11. decembra, izjavila je premijerka Theresa May, javlja Anadolu Agency (AA).

“Donji dom parlamenta će odlučiti da li želi ili ne želi da odgovorimo na volju britanskog naroda”, rekla je May.

Dodala je ovo pravi sporazum za Veliku Britaniju.

Međutim, predsjednik Laburističke stranke Jeremy Corbyn je pozvao na odbacivanje sporazuma o Brexitu, tvrdeći kako predstavlja “čin nacionalnog samosakaćenja”.

“Ova skupština nema drugog izbora već odbaciti taj sporazum”, rekao je Corbyn.

Podsjetimo, 27 članica EU-a usvojilo je u nedjelju dogovor o Brexitu i političku deklaraciju koja određuje odnose Europske unije i Ujedinjenog Kraljevstva.

Tekst dogovora o povlačenju kojeg su sastavili pregovarači Europske unije i Velike Britanije trebao bi donijeti pravnu jasnost o svim pitanjima koja će se pojaviti nakon Brexita.

Dokument o političkoj deklaraciji će biti smjernica za odnose koji će u budućnosti biti uspostavljeni između Velike Britanije i Evropske unije.

Dokument o Brexitu od 585 stranica trebaju usvojiti i Evropski parlament i Parlament Velike Britanije.

Velika Britanija je na referendumu održanom 23. juna 2016. godine donijela odluku o napuštanju Evropske unije, popularno nazvanom Brexitu.

Velika Britanija će Evropsku uniju zvanično napustiti 29. marta 2019. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije