Britanski obavještajac: "Siromašna djeca ginu za Putina"

6
Radiosarajevo.ba
Britanski obavještajac: "Siromašna djeca ginu za Putina"
Foto: EPA / Vladimir Putin

Blizu 15.000 ruskih vojnika poginulo je u Ukrajini od početka rata, procjenjuju američke i britanske obavještajne agencije.

Richard Moore, šef britanske vanjske obavještajne službe (MI6) rekao je danas da je bilans od 15.000 stradalih ruskih vojnika vjerovatno "obazriva procjena" i "zaista težak udarac" za ruskog predsjednika Vladimira Putina koji se nadao brzoj pobjedi protiv Kijeva bez tako velikih gubitaka.

"Činjenica da je ovo najneverovatniji goli čin agresije koji smo vidjeli u Evropi od Drugog svjetskog rata i da ga ne možete previše osuđivati. I na našim TV ekranima svakodnevno gledamo kako se prikazuju samo istinski užasi tog rata koji se posjećuju ukrajinskom narodu. Mislim da je i to odgovorilo na vaše pitanje. Mislim da se morate vratiti i razmisliti šta su Putinovi ratni ciljevi. I mogu da se sjetim tri glavne stvari koje je on imao u tome. I imali smo ogromnu privilegiju američkih i britanskih obavještajnih službi, da znamo kakav je njegov plan. I imao je tri stvari koje je želio. Jedna je bila uklanjanje Zelenskog."

Portal Radiosarajevo.ba traži novinarke/novinare

Portal Radiosarajevo.ba traži novinarke/novinare

Medvedev po starom: "Ukrajina bi mogla nestati s mape svijeta"

Medvedev po starom: "Ukrajina bi mogla nestati s mape svijeta"

"Drugi je bio da se zauzme Kijev, a drugi razjedinjenost unutar NATO alijanse. A ako se nakratko osvrnemo na ovo troje, predsjednik Zelenskiy je još uvijek tamo i pokazao se kao fantastično uspješan vođa svog naroda u njihovom otporu invaziji. Tako da mislim da je to neuspjeh ako vi, oni potpuno nisu uspjeli osvojiti Kijev i dobili su vrlo, vrlo krvavi nos zbog toga. I dalje teško pate na, na bojnom polju. 15.000 Rusa je izgubilo živote. To je vjerovatno konzervativna procjena. To je otprilike isti broj koliko su izgubili za 10 godina u Afganistanu, osamdesetih godina, a ovi, ovi, to nisu klinci srednje klase iz Sankt Peterburga ili Moskve. To su siromašna djeca iz ruralnih dijelova Rusije. Oni su iz sibirskih gradova. Nesrazmjerno su pripadnici etničkih manjina. Ima topovskog mesa. Da. I tako još uvijek gledamo tu igru. I treće, što se tiče NATO-a, NATO se pokazao izvanredno ujedinjenim pred ovim."

"A tu je i neka vrsta pomeranja tektonskih ploča i evropska bezbjednost, promjena evropske njemačke odbrambene i bezbjednosne politike, koja preokreće decenije pristup, začuđujuća stvar, a zatim Švedska i Finska u njihovim životima. Nikada nisam mislio da ću vidjeti da se Švedska i Finska priključe NATO-u. Švedska je upravo odustala od 200 godina neutralnosti da bi to učinila. Dakle, za sve njih, mislim da se računaju kao epski promašaji”, dodao je Moore.

U nastavku analize djelovanja ruskog predsjednika i njegovih snaga na terenu Moore je zaključio da su u Ukrajini doživjeli strateški neuspjeh.

“Tako da mislim da je doživio strateški neuspjeh u Ukrajini. Očigledno nije gotovo, on je očigledno napravio i ruske snage su napravile određeni inkrementalni napredak u posljednjih nekoliko sedmica i mjeseci, ali, to su male količine. A mi govorimo o malom broju napredaka. A kad zauzmu grad, od njega ne ostane ništa. Mislim, izbrisan je. Dakle, mislim da će im ponestati snage. Mislim da je naša procjena da će Rusima biti sve teže snabdjeti materijal za radnu snagu u narednih nekoliko sedmica. Moraće na neki način da zastanu, a to će Ukrajincima dati priliku da uzvrate udarac. Moral je i dalje visok. Počinju da dobijaju sve veće količine dobrog oružja”, stava je šef MI6.

Moore je također upozorio da su ruski zvaničnici pogrešno shvatili ukrajinski nacionalizam.

“Ako razmislim o našim ruskim kolegama, poput ruske vojske, ne mislim da vode uspješan rat, oni su očigledno potpuno pogrešno shvatili ukrajinski nacionalizam. Potpuno su potcijenili stepen otpora s kojim će se ruska vojska suočiti. I to je bila neka vrsta, mislim, koliko mogu reći, ova vrsta toksične kombinacije da oni zapravo nisu dobili svoju inteligenciju, u pravu, ali i poticaje i usluge da odražavaju društva kojima služe”, rekao je Moore.

Šef britanske obavještajne službe je, bez da otkriva svoje izvore, potvrdio ono što je jučer kazao njegov američki kolega William Burns kada je kazao da nema podatke da je Vladimir Putin ozbiljno bolestan.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije