Britanski hirurg otkrio kakvi su izgledi da se Michael Schumacher oporavi

Radiosarajevo.ba
Britanski hirurg otkrio kakvi su izgledi da se Michael Schumacher oporavi
Prošlo je više od četiri godine od nesreće Michaela Schumachera, a penzionisani britanski neurohirurg Colin Shieff vveruje da se legendarni Nijemac nikad neće oporaviti.

Schumacher je sedam puta bio šampion F1 (dva puta sa Benetonom, pet sa Ferarijem), ostvario je 91 pobjedu uz 68 pol pozicija i 77 najbržih krugova te 155 puta bio na podijumu. Krajem prošlog vijeka je bio najplaćeniji sportista svijeta sa godišnjom zaradom od oko 50 miliona eura, a njegovo bogatstvo se uoči nesreće procjenjivalo na skoro 600 miliona eura.

Povrijedio je glavu na skijanju uoči Nove godine 2014, mjesecima je bio u komi, a već godinama je na kućnom liječenju u domu u Švicarskoj, odakle samo povremeno stižu štura saopćenja preko njegovog PR tima.

Detalji o njegovom stanju i tretmanu koji prima se čuvaju striktno u tajnosti, a posljednji put iz doma Schumachera su se oglasili prije godinu i po dana.

Shieff nije učestvovao u liječenju Schumachera, niti razgovarao sa ljekarima koji su proteklih godina radili na ovom slučaju, ali je tokom bogate karijere imao dosta sličnog iskustva.

Godinama se bavio liječenjem povreda glave i mozga, uključujući i rad u vojnim NATO bolnicama u Afganistanu i Iraku.

"Priroda njegove povrede i informacije koje su poznate ukazuju da je pretrpio trajno i veoma veliko oštećenje mozga. Kao posljedica toga njegov mozak ne funkcionira na sličan način kao vaš ili moj. Što je osoba duže u takvom stanju poslije povrede, tako je oporavak teži. On se skoro sigurno neće pomjeriti iz aktuelnog stanja", rekao je Shieff u intervju za AP.

Colin Shieff je neurohirurg konsultant na Odjeljenju za neurologiju i neurohirurgiju na Univerzitetskom londonskom koledžu, a godinama je bio direktor Headway North London bolnice. On je potpukovnik u Teritorijalnoj vojsci, imao je pet tura u Iraku, Saudijskoj Arabiji i Afganistanu. Nagrađen je 2011. Kraljicinim ordenom za pomoć ranjenim vojnicima.

Britanski ljekar je siguran da Schumacher ne može komunicirati sa okolinom, iskazati da li mu je prijatno, da li je sretan, zadovoljan, iako je sigurno svjestan svog okruženja, osoba koje su oko njega, dodira i glasa članova porodice, ali da se nikad neće potpuno oporaviti.

"Apsolutno, totalno ne. Pod jedan sa statističke strane, pod dva sa neuorološke i po tri zbog činjenice da je dugo o ovom stanju. Izgubio je mišićnu masu, čak i da otvori oči i počne pričati sigurno je izgubio pamćenje, bit će utjecaja na ponašanje, kongnitivne funkcije. Neće biti ista osoba. Što se tiče djelimičnog oporavka, čak i najmanja promjena na bolje je vrsta napretka. Ali je bitno da li se taj napredak odnosi na funkcionalni, mogućnost da se izrazi, kaže 'da', 'ne', upravlja daljinskim. Moguće su divne stvari uz pomoć elektrinskih uređaja. Kod osoba koje su u situaciji koja se naziva 'Zaključan' ili 'Duboko neurološki kompromitovan', što je suštinski paraliza sa postojanjem intelektualne funkcije, postoje načini da se komunicira s njima. Da je takav slučaj kod Mihaela Schumachera, siguran sam da bismo znali zato, tako da vjerujem da nije", iskren je britanski neurohirurg.

Shieff smatra da Schumacherova porodica zahvaljujući finansijskoj mogućnosti može dugo održavati legendu F1 u trenutnom stanju, ali da to ne znači nužno i neku promjenu i kvalitetan napredak.

Britanski ljekar smatra da Schumacherovo trenutno liječenje košta manje od 200.000 eura nedeljno koliko se spekulira, ističe da je za njegovu njegu potreban tim od osmoro na godišnjem nivou, a dvoje svakodnevno.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije