Britanska nuklearna podmornica sudarila se s brodom

Radiosarajevo.ba
Britanska nuklearna podmornica sudarila se s brodom
Jedna od najnovijih britanskih nuklearnih podmornica usidrena je u gibraltarskoj luci nakon što se sudarila s brodom tokom vježbi.

Royal Navy pokrenuo je hitnu istragu o ovom sudaru koji se dogodio na britanskoj teritoriji u utorak oko 13:30 sati, javlja BBC.

U sudaru je došlo do materijalne štete, a članovi posade prošli su nepovrijeđeno.

"Bili smo u kontaktu s putničkim brodom i, prema prvim informacijama, nema neke velike štete. Podmornica je pretrpjela vanjska oštećenja, ali nema nikakvih oštećenja na nuklearnom postrojenju i niko od članova podmornice nije povrijeđen", navodi se u saopćenju Ministarstva za odbranu Velike Britanije.

Prema prvim fotografijama koje su stigle s Gibraltara, oštećen je samo dio tornja s prednje strane. Jedna od tri nuklearne podmornice kraljevske vojske HMS Ambush je duga 97 metara, a njena izrada koštala je dvije milijarde eura. U sebi sadrži torpeda i krstareće projektile Tomahawk.

Tokom 2000. godine jedna od podmornica popravljena je na Gibraltaru nakon što je pukla cijev za hlađenje u blizini nuklearnog reaktora. Tada su stanovnici Gibraltara i južne Španije izašli na proteste zbog mogućeg oštećenja okoliša, a prisustvo podmornice je postalo glavni predmet visokoprofilirane kampanje Greenpeacea.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije