Britanska kraljica prvi put na sastanku Vlade

Radiosarajevo.ba
Britanska kraljica prvi put na sastanku Vlade

Britanska kraljica Elizabeth II stigla je u utorak u Downing Streetu kako bi po prvi put u 60 godina vladavine prisustvovala sastanku vlade. Premijer David Cameron pozdravio je kraljicu na vratima broja 10 Downing Streeta i uveo je u zgradu nakon što su njih dvoje nakratko pozirali fotoreporterima, prenosi BBC.  
Saznaje se da će ministri kraljici uručiti poklon povodom obilježavanja njenog Dijamantnog jubileja - 60 godina na tronu; očekuje se da će ona sjediti između premijera i ministra vanjskih poslova u okviru redovnog sastanka najviših ministara u vladi.

Vjeruje se da će to biti prvi put da jedan britanski monarh prisustvuje sastanku mirnodopske vlade, još od vremena Georgea III u 1871. George I prestao je predsjedati sastancima vlade 1717. godine.  

Kraljičin otac, kralj George VI, prisustvovao je sastancima ratne vlade tokom Drugog svjetskog rata

Iako je kraljica zvanično šef države, njen angažman u svakodnevnoj politici uglavnom je formalan. Ona je također zadržala ovlast da imenuje novog premijera, javila je novinska agencija Fena.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije