Britanija šalje Ukrajini moćne projektile Storm Shadow: Pogledajte o kakvom oružju je riječ

1
Radiosarajevo.ba
Britanija šalje Ukrajini moćne projektile Storm Shadow: Pogledajte o kakvom oružju je riječ
Foto: Printscreen / YouTube / Projektil Storm Shadow

Velika Britanija je u četvrtak 11. maja, postala prva država koja će Ukrajini poslati krstareće rakete dugog dometa.

Tako će omogućiti ukrajinskim snagama da gađaju ruske vojnike i linije opskrbe duboko iza bojišta.

Kakvi su to projektili?

Storm Shadow su, prema podacima proizvođača, krstareći projektili dometa većeg od 250 kilometara. To je posebno važan podatak jer, poređenja radi, Ukrajina zasad raspolaže raketama za američke sisteme višecijevnih bacača raketa HIMARS, kojima je domet oko 80 kilometara.

Profesor Rosensaft poziva na priznanje genocida u Srebrenici - Jevreji jedinstveni u podršci BiH

Profesor Rosensaft poziva na priznanje genocida u Srebrenici - Jevreji jedinstveni u podršci BiH

To znači da bi se maksimalni domet ukrajinskih raketa dostavom projektila Storm Shadow trebao više nego utrostručiti u odnosu na dosadašnje rakete za sisteme HIMARS.

Kako navodi BBC, projektili tipa Storm Shadow trebali bi Ukrajini omogućiti nove borbene kapacitete u trenutku kad priprema dugoočekivanu protuofanzivu čiji je cilj potisnuti ruske agresore iz okupiranih dijelova Ukrajine.

Projektil koji izbjegava radarsku detekciju

Projektili Storm Shadow se ispaljuju s aviona, a velik domet tih projektila znači da će ukrajinski piloti moći napadati s pozicija koje su udaljenije od bojišnice i samim time sigurnije od ruske protuzračne obrane.

Šef Wagnera zaprijetio Macronu: "Kliještima ćemo čupati zube iz tih zlih usta"

Šef Wagnera zaprijetio Macronu: "Kliještima ćemo čupati zube iz tih zlih usta"

Jednom kad avion ispali Storm Shadow, projektil se odmah spušta na nisku visinu, kako bi izbjegao detekciju neprijateljskim radarom, a potom ga infracrveni sistem navodi na metu.

Britanski ministar: Ovo će omogućiti Ukrajincima da potisnu Ruse

Nagađanja o britanskom slanju Storm Shadowa Ukrajini je danas u britanskom parlamentu potvrdio ministar obrane Ujedinjenog Kraljevstva. Odluka je uslijedila nakon višestrukih molbi Ukrajine usmjerenih prema Zapadu, od kojeg ta napadnuta zemlja traži više oružja za obranu, ali i protuofenzivu.

"Ovo oružje će omogućiti Ukrajini da potisne ruske snage i vrati svoj teritorijalni suverenitet", rekao je Wallace. Podsjetimo, ranije ove godine je ukrajinski ministar obrane Oleksij Reznikov u više navrata ponovio da Ukrajina dalekometne projektile, ako ih dobije, neće koristiti za napade na mete na teritorij Rusije, piše Index.hr.

"Ako bismo mogli napasti na udaljenostima do 300 kilometara, ruska vojska ne bi mogla osigurati adekvatnu obranu i morala bi izgubiti", rekao je na jednom sastanku s ministrima obrane članica EU, pa dodao: "Ukrajina je spremna pružiti garanciju da vaše oružje neće biti uključeno u napade na ruski teritorij."

Nakon SAD-a, Britanija je Ukrajini poslala najviše vojne opreme u vrijednosti od 2,9 milijardi funti (6,5 milijardi KM)

Zelenski poručio: 'Nećemo ostaviti nijedan komad naše zemlje neprijatelju'

Zelenski poručio: 'Nećemo ostaviti nijedan komad naše zemlje neprijatelju'

Kremlj odmah zaprijetio osvetom

Britanski premijer Rishi Sunak je u februaru rekao kako je britanska vlada spremna poslati dalekometne projektile Ukrajini, nakon čega je vlada pokrenula proces nabave.

"Zajedno moramo pomoći Ukrajini zaštititi svoje gradove od ruskih bombi i iranskih dronova. Zato će Ujedinjeno Kraljevstvo biti prva zemlja koja će Ukrajini dati dalekometno oružje", rekao je tada Sunak.

Kijev nabavlja oružje zbog kojeg je Putin bijesan? Sve su oči sada uprte u jednu zemlju

Kijev nabavlja oružje zbog kojeg je Putin bijesan? Sve su oči sada uprte u jednu zemlju

Danas je Dmitrij Peskov, glasnogovornik ruskog predsjednika Vladimira Putina, rekao da će Moskva pokrenuti "prikladan vojni odgovor" na britansko slanje projektila Storm Shadow ukrajinskoj vojsci.

Projektile Storm Shadow koriste i britanske i francuske ratne avione. Prethodno su korišteni u Iraku, Libiji i Zaljevu. Britanski projektili Storm Shadow mogu se ispaljivati samo s aviona, dok se francuska verzija može ispaljivati i s brodova i podmornica.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije