Britanija raspoređuje raketni odbrambeni sistem u Poljsku

0
Fena
Britanija raspoređuje raketni odbrambeni sistem u Poljsku
Foto: Arhiv / Ilustracija

Britanski ministar odbrane kaže da će njegova zemlja rasporediti raketni odbrambeni sistem u Poljsku, zemlji članici NATO-a, kao reakcija na rusku invaziju na Ukrajinu.

Tokom posjete glavnom gradu Poljske, ministar odbrane Ben Wallace rekao je da Ujedinjeno Kraljevstvo šalje u Poljsku protuzračni raketni sistem srednjeg dometa Sky Sabre i oko 100 vojnika. Rekao je da je cilj tog poteza podrška Poljskoj "u zaštiti njenog zračnog prostora od bilo kakve dalje agresije Rusije".

Odluka je uslijedila nekoliko dana nakon što su ruski projektili pogodili vojnu bazu u Javorivu u Ukrajini, samo nekoliko kilometara od granice s Poljskom, prenosi AP.

NBA play-off: Edwards zasjenio Jokića, Minnesota povela protiv Denvera u polufinalu Zapada

NBA play-off: Edwards zasjenio Jokića, Minnesota povela protiv Denvera u polufinalu Zapada

Britansko obećanje vojne podrške uslijedilo je i nakon što je skoro dva miliona od više od tri miliona izbjeglica koje su pobjegle iz Ukrajine stiglo u Poljsku.

"Kao saveznik u NATO-u i britanski saveznik iz ranijih vremena, vrlo je ispravno da Britanija stoji uz Poljsku jer Poljska nosi veliki dio tereta posljedica ovog rata i hrabro se suprotstavlja prijetnjama iz Rusije", rekao je Wallace.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije