Britanija poslala oružje Ukrajini za odbranu od mogućeg napada

2
Radiosarajevo.ba
Britanija poslala oružje Ukrajini za odbranu od mogućeg napada
Foto: EPA-EFE / Vladimir Putin

Britanija će dostaviti Ukrajini protivtenkovske rakete kratkog dometa za samoodbranu pošto je Rusija nagomilala oko 100.000 vojnika na granici, potvrdio je Ben Valas, ministar odbrane Britanije.

On je poslanicima britanskog parlamenta kazao da će u Ukrajinu biti poslata manja grupa vojnika kako bi pomogla u obučavanju tamošnjih jedinica.

Valas tvrdi da postoje „opravdani i realni razlozi za zabrinutost" da bi ruska vojska na granici mogla da krene u napad.

Završen štrak u osnovnim školama u Kantonu Sarajevo: Sindikat najavio naredne korake

Završen štrak u osnovnim školama u Kantonu Sarajevo: Sindikat najavio naredne korake

Ruske vlasti negirale su da planiraju napad na Ukrajinu i optužile Zapad za agresivno ponašanje.

Više desetina britanskih vojnika boravilo je u Ukrajini od 2015. godine, kako bi pomogli u obuci tamošnjih snaga.

Velika Britanija se obavezala da će pomoći Ukrajini da ponovo izgradi mornaricu, poslije ruske invazije na Krim 2014. godine, piše BBC.

Ali, sada je ministar Valas naveo da će Britanija pružiti dodatnu pomoć Ukrajini pošto tvrdi da je ponašanje Rusije „predstavlja rastuću prijetnju".

Prvi kontingent protivtenkovskog naoružanja poslat je u ponedeljak, iako ministar odbrane nije otkrio detalje.

"Ukrajina ima pravo da brani sopstvene granice i ovo će joj omogućiti da to učini", rekao je Valas poslanicima u parlamentu.

"Da budem jasan: radi se o odbrambenom oružju kratkog dometa, nije strateško naoružanje i ne predstavlja prijetnju za Rusiju. Koristi se za samoodbranu", dodao je on.

Valas je rekao da je „međunarodna zajednica pripremila paket sankcija", ako Rusija preduzme poteze kako bi destabilizovala Ukrajinu.

Bilo kakav napad biće tretiran kao „okupacija koja može da dovede do gubitka života na obje strane", objasnio je.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije