Britanija paralizirana snijegom

Radiosarajevo.ba
Britanija paralizirana snijegom

Foto: Ceste u Britaniji (Getty)

Snježne padavine poremetile su saobraćaj na sjeveru Velike Britanije i u Škotskoj, gdje se temperatura prošle noći spustila na 15 stepeni Celzijusa ispod nule.

Aerodromi i škole zatvoreni su u regionu Manchestera, a fudbalske utakmice otkazane širom Britanije gde je snježni pokrivač dostigao visinu od 40 centimetara. Škotska, gde je izmjereno minus 15 stepeni, i više regiona sjeverne Britanije, već nekoliko dana su pod snijegom.

Jedan čovek je poginuo u sinoćnjem sudaru na autoputu u Manchesteru, saopštile su vlasti.

Na većini aerodroma u zemlji saobraćaj je suspendovan ili poremećen, što se odnosi na London, Leeds, Liverpul, Glazgov, Edinburg i Manchester.

Decembar 2009. bio je najhladniji za posljednje 54 godine i situacija će se, kako je prognozirano, još pogoršati ovog vikenda uz talas izuzetno hladnog vjetra koji dolazi iz Sibira.

I druge zemlje zapadne Evrope zahvatio je hladni talas. Temperatura se spustila i do minus 19 stepeni koliko je izmjereno u Njemačkoj.

U Francuskoj je snijeg pao u Normandiji, Bretanji i u centralnim dijelovima, pa je saobraćaj otežan. Zbog niskih temperatura, potrošnja električne energije u Bretanji je povećana 20 odsto.

U Švajcarskoj je zbog velike hladnoće vazdušni saobraćaj usporen i letovi ka Francuskoj i Holandiji odvijaju se uz velika kašnjenja.

b92/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije