Britanija bi mogla biti osumnjičena za genocid

Radiosarajevo.ba
Britanija bi mogla biti osumnjičena za genocid

Osumnjičenima za ratne zločine iz Ruande i s Balkana koji žive u Britaniji moglo bi se suditi u Ujedinjenom Kraljevstvu, prema planovima koje je sačinio ministar pravde Jack Straw.

Sudeći po njegovim prijedlozima, svaka osoba osumnjičena da je počinila ratne zločine od 1991. - deset godina ranije nego što trenutni zakon dopušta - može se naći na suđenju pred britanskim sudom.

Straw je izjavio da bi to moglo popuniti rupe u zakonu i dovesti do nekoliko novih suđenja.

Aktivisti za ljudska prava upozoravali su ranije da bi Velika Britanija mogla postati "raj" za ratne zločince.

"Primo sam dosta prijedloga da bismo trebali produžiti barem za deceniju unazad vremenske rokove za, naprimjer, hapšenje odgovornih za zločine na Balkanu i u Ruandi", izjavio je Straw za BBC.

"Danas objavljujemo da ćemo zaista u vezi s vremenskim okvirom tih prekršaja vratiti se do 1991. godine", kazao je Straw.

On je izjavio da će amandmani najesen biti podneseni komisiji za pravosuđe u gornjem domu Parlamenta, upozoravajući da bi takve promjene mogle biti "prilično složene".

Na osnovu britanskog Međunarodnog krivičnog akta iz 2001., britanski državljani ili oni koji imaju mjesto boravka u Britaniji osumnjičeni za ratne zločine i genocid počinjen bilo gdje u svijetu od 2001. mogu biti krivično gonjeni u Britaniji.

Pomjeranjem toga roka na 1. januar 1991. godine novi zakon bi se odnosio na svakog osumnjičenog za zločine počinjene u balkanskim ratovima i u ruandskom masakru.

FENA/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije