! / Brexit: Europski parlament otklonio prepreku prema ratifikaciji sporazuma

28. 04. 2021. u 10:27:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 1

Zastupnici Europskog parlamenta danas su odlučili dati saglasnost za sporazum o trgovini i saradnji s Velikom Britanijom.

Odluka o saglasnosti usvojena je s 660 glasova za, 5 protiv i 32 suzdržanih, dok je popratna rezolucija, u kojoj su izneseni ocjena i očekivanja Parlamenta od dogovora, usvojena s 578 glasova za, 51 protiv i 68 suzdržanih, javlja Hina.

Sporazum će stupiti na snagu 1. maja nakon odluke Vijeća.

Saglasnost Europskog parlamenta bio je uslov da bi taj sporazum, zaključen 24. decembra prošle godine, mogao stupiti na snagu. Sporazum se privremeno primjenjuje od početka ove godine, ali ta privremenost ističe u petak, 30. aprila.

Ratifikaciju sporazuma o budućim odnosima u mnogo čemu je zakompikovao kršenje sporazuma o razdruživanju, koji je stupio na snagu u februaru prošle godine.

Europski parlament je dugo odgađao odrediti datum glasanja, protestvujući tako zbog odluke britanske vlade da odgodi uvođenje carinskih kontrola između Velike Britanije i Sjeverne Irske.

Velika Britanija je odlučila da će jednostrano odgoditi carinske kontrole na uvoz hrane u Sjevernu Irsku, zbog čega je Europska komisija pokrenula postupak protiv Londona.

Velika Britanija i EU potpisali su sporazum o razdruživanju čiji je dio i Protokol o Irskoj i Sjevernoj Irskoj. Tim protokolom se želi sačuvati mirovni sporazum postignut na Veliki petak, kojim su ukinute kontrole na irskom otoku između Republike Irske i Sjeverne Irske.

Da bi se izbjeglo uvođenje tvrde granice na irskom otoku i istodobno zaštitilo jedinstveno europske tržište, Protokol predviđa uvođenje carinskih kontrola na robu koja dolazi iz Velike Britanije u Sjevernu irsku.

Bilo je predviđeno da se te kontrole uvedu početkom aprila, a britanska vlada je nedavno najavila da se to odgađa do 1. oktobra.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen je svom govoru na početku rasprave o sporazumu istaknula da sporazum o trgovini i suradnji štiti prava europskih građana, štiti europske interese i čuva integritet jedinstvenog tržišta.

“Sporazum osigurava visoku razinu zaštite u svemu, od socijalnih i radnih prava, preko zaštite okoliša, porezne transparentnosti i državnih potpora”, rekla je von der Leyen, dodajući da sporazum uključuje i snažne alate - obezujući mehanizam za rješavanje sporova te predviđa mogućnos jednostranih korektivnih mjera tamo gdje je to potrebno.

Želim biti jasna - mi ne želimo koristi te alate, ali nećemo oklijevati koristiti ih bude li potrebno. Oni su nužni kako bi se osiguralo puno poštovanje sporazuma o trgovini i suradnji i sporazuma o razdruživanju”, rekla je Ursula von der Leyen.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA