Brat Sirijca koji se objesio: Ubili su ga, doći ću kao izbjeglica i osvetit se

Radiosarajevo.ba
Brat Sirijca koji se objesio: Ubili su ga, doći ću kao izbjeglica i osvetit se
/ Al-Bakra su u prošlu nedjelju savladali zemljaci (Foto: Bild)
Nakon samoubistva Džaber al-Bakr, 22-godišnjeg Sirijca osumnjičenog za planiranje terorističkog napada, otvaraju se mnoga pitanja na koja javnost još nema odgovora.

1. Kako je 22-godišnji Sirijac mogao izvršiti samoubistvo u zatvoru u Leipzigu? Njemačke pravosudne institucije i sigurnosne službe izložene su žestokoj kritici. Prebacuje im se da su njihovi službenici morali prepoznati da kod al-Bakra postoji opasnost od samoubistva. Upravnik zatvora u Leipzigu Rolf Jacob je ipak priznao da se pogrešno procijenila opasnost od samoubistva. Psihologinja zadužena za njegov slučaj nije razumjela njegov jezik i trebala je prevodioca. Iako je al-Bakr izgleda već bio pokušao doći do električnih vodova, uprava zatvora je dosta toga riskirala time što je ipak vjerovala procjeni psihologinje.

2. Nejasan je i njegov odnos s trojicom zemljaka koji su ga savladali i predali policiji. Navodno je al-Bakr tokom policijskog saslušanja optužio trojicu muškaraca iz Leipziga da su "upleteni u čitavu priču", međutim to nije ponovio kod istražnog sudije nego je šutio po savjetu advokata Alexandera Hübnera.

3. Najzad, zašto se al-Bakr uopće radikalizirao? Taj 22-godišnjak je dugo vremena bio neupadljiv i nije bio naročito religiozan. Protekle godine su ga njemačke sigurnosne službe provjerile i nisu našli ništa sumnjivo. Navodno se al-Bakr, nakon nekoliko putovanja u Tursku, tokom ljeta prošle godine, jako promijenio i najavio da će krenuti u džihad.

Sve ovo motiviralo je njegovog brata Ala Al Bakra da najavi osvetu u razgovoru za Deutsche Welle.

"Moja prva reakcija, kao Arapina, je osveta. Razumijete vi dobro. Nemam više šta da kažem o tome. Doći ću kao izbjeglica", poručio je Ala al Bakr iz okoline Damaska gdje živi s roditeljima, bratom i šest sestara.

Ipak, novinari pretpostavljaju da se osvetnička prijetnja ne odnosi na Njemačku nego trojicu Sirijaca koji su njegovog brata savladali i predali policiji.

"Džaber je mučenik na kojeg smo ponosni. Znam kakav je. On nije terorista. Policija je ubila mog brata, tužit ću ih", kaže ovaj Sirijac.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije