Brammertz: Napori Srbije da pronađe Mladića i Hadžića ostaju problematični

Radiosarajevo.ba
Brammertz: Napori Srbije da pronađe Mladića i Hadžića ostaju problematični


Predsjednik Haškog tribunala Patrick Robinson i glavni tužilac Serge Brammertz danas će u Savjetu bezbjednosti UN u New Yorku predstaviti redovne polugodišnje izvještaje o završnoj stategiji u radu suda.

Prema izvještaju, čiji su sadržaj mediji već objavili, Brammertz je saradnju Srbije ocijenio pozitivno kada je riječ o pristupu dokumentima i svjedocima, dok "napori da se pronađu dvojica preostalih bjegunaca Goran Hadžić i Ratko Mladić ostaju problematični".

"Hapšenje preostale dvojice bjegunaca je od suštinske važnosti za uspješan završetak mandata Kancelarije tužioca, pomirenje na području bivše Jugoslavije i kredibilitet međunarodnog pravnog sistema", naveo je Brammertz, prenosi Srna.

Brammertz, koji u New Yorku boravi od sredine prošle nedjelje, održao je konsultacije sa stalnim predstavnicima pri UN, višim zvaničnicima Sekretarijata UN i vodećim nevladinim organizacijama.

Tema razgovora su napredak na suđenjima i u žalbenim postupcima, saradnja država i predloženi dodatni budžet Tribunala.

Predviđen je i susret glavnog haškog tužioca sa radnom grupom Savjeta bezbjednosti UN o predloženom rezidualnom mehanizmu.

radiosarajevo.ba


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije