Braća su otišla na izlet, a onda je jedan prestravljen pozvao pomoć: "Zapucali su, ali prekasno"

3
Radiosarajevo.ba
Braća su otišla na izlet, a onda je jedan prestravljen pozvao pomoć: "Zapucali su, ali prekasno"
Foto: EPA-EFE / Ilustracija/Šuma

Braća u dobi od 21 i 18 godina u šumi na sjeveru Kalifornije, SAD, tražila su odbačene jelenje rogove. No, naletili su na planinskog lava. Životinja ih je napala i ubila jednog od braće, dok je drugi povrijeđen.

Vikend izlet u šumu sjeverne Kalifornije završio je katastrofalno kada je dvojicu braće napala puma. Jednog od njih životnja je ubila, dok je drugom ostavila strašne povrede na licu, objavile su lokalne vlasti. Ovo je bio prvi smrtonosni napad pume u ovoj američkoj saveznoj državi u 20 godina, rekli su kalifornijski dužnosnici.

Napad se dogodio u subotu poslijepodne dok su braća, u dobi od 21 i 18 godina, bila vani u potrazi za odbačenim rogovima jelena u blizini Nacionalne šume El Dorado. Tinejdžer koji je preživio napad nazvao je hitnu pomoć oko 13:13 sati. Rekao je da ih je napala puma i da se on odvojio od svog starijeg brata i sestre, rekao je šerif okruga El Dorado, piše ABC News.

Centar prešutio strašnu istinu majkama posvojenih dječaka: 'Upalila sam TV i vidim dijete...'

Centar prešutio strašnu istinu majkama posvojenih dječaka: 'Upalila sam TV i vidim dijete...'

Kad su šerifovi zamjenici i bolničari stigli na mjesto nesreće, locirali su povrijeđenog tinejdžera i počeli mu pružati prvu pomoć. Dodatne snage poslane su u potragu za tinejdžerovim bratom, a pronašli su ga u blizini kako nepomično leži na zemlji. Između njih i smrtno povrijeđenog mladića bio je planinski lav.

"Policajci su zapucali iz pištolja kako bi došli do mladića, ali on je već bio mrtav", javljaju vlasti. Tinejdžer je prebačen u lokalnu bolnicu gdje mu je pružena pomoć. Podaci o njegovom stanju nisu odmah objavljeni.

Čuvari divljači Kalifornijskog odjela za ribu i divljač pronašli su leš pume, a prema nalazu DNK s mjesta događaja, radi se o životinji koja je ubila mladića.

Prema državnim službenicima za ribu i divlje životinje, posljednji zabilježeni smrtonosni napad planinskog lava u Kaliforniji dogodio se u januaru 2004., kada je 35-godišnji biciklist ubijen na stazi u Orange Countyju.

Posljednji smrtonosni napad planinskog lava u okrugu El Dorado dogodio se u aprilu 1994., kada je ubijena 40-godišnja žena. Od 1890. u Kaliforniji je prijavljeno manje od 50 napada planinskih lavova na ljude, uključujući šest koji su bili smrtonosni, rekli su dužnosnici.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije