Bosanci pomažu sela u Africi

Radiosarajevo.ba
Bosanci pomažu sela u Africi


Zahvaljujući donacijama građana Bosne i Hercegovine, u Čadu, jednoj od najsiromašnijih država svijeta, izgrađeno je osam bunara, čime je umnogome olakšan život napaćenih stanovnika osam sela. Voda koja u ovoj državi praktično znači život, zahvaljujući donacijama naših građana, kako iz BiH tako i dijaspore, doći će u još deset sela u Čadu i Somaliji, piše današnji Dnevi Avaz

Ova humana misija, u kojoj učestvuje više udruženja iz BiH i dijaspore, počela je prošle godine s namjerom da se u Africi izgradi jedan bunar naziva Srebrenica. Međutim, kako  je kazala Zemira Gorinjac, predsjednica Udruženja Solidarnost, koje je uzelo učešće, u akciji je skupljeno mnogo više novca, za čak 18 bunara. Inače, gradnja jednog košta 4.000 dolara.

"Sve je krenulo posredstvom Facebooka, informacija se širila, mnogi su odlučili učestvovati, tako da smo i sami bili iznenađeni količinom skupljenog novca. Možete samo zamisliti koliko ljudi i stoke bude spašeno kada u jednom selu bez vode bude izgrađen bunar. Bukvalno, u sela koja imaju bunar vraća se život", kazala  je Gorinjac.

S obzirom na to da je jedna porodica iz Travnika još ranije sama finansirala gradnju bunara, Gorinjac kaže da je, zahvaljujući donacijama građana BiH, od propasti spašeno 19 sela.

Nosilac globalnog projekta gradnje bunara u Africi je organizacija IHH iz Turske.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije