Švicarska / Bosanac prevršio sve granice: Bit će protjeran uprkos troje maloljetne djece

08. 03. 2018. u 11:06:00 J. M.

Shares: 0

Savezni sud u švicarskoj Lausanni donio je odluku koja se ocjenjuje nekom vrstom presedana - 39-godišnjem državljaninu BiH uskraćeno je gostoprimstvo iako ima suprugu i troje maloljetne djece u ovoj zemlji.

Bosanac je oženio sunarodnicu s prebivalištem u Švicarskoj i na osnovu toga 2007. godine dobio boravišnu dozvolu u kantonu Zug. U braku su dobili troje djece starosti 9, 13 i 16 godina.

Još dok je čekao švicarske papire, državljanin BiH došao je u sukob s tamošnjim zakonima.

Od 2004. godine napravio je gomilu prekršaja u saobraćaju, zloupotreba, prevara, protivpravnog stjecanja novca, toliko da je, zajedno sa suprugom, početkom 2014. godine državi dugovao više od 940.000 franaka (skoro 1,6 miliona KM).

Već naredne godine ponovo se našao pred Krivičnim sudom u Zugu zbog pronevjera. zloupotreba računa, prevara u poslovanju... U decembru 2014. osuđen je na 36 mjeseci zatvora, a odslužio je 24.

Prije dvije godine Kantonalna kancelarija za migracije počela je proces uskraćivanja dozvole boravka za problematičnog bh. državljanina. Bosancu je naloženo da do izvjesnog roka napusti Švicarsku što je potvrdio i Savezni sud.

"Prevršio je sve granice", objavio je savezni sud, ocijenivši da je mjera protjerivanja adekvatna za višestruke prekršaje, kriminalno ponašanje i dugove koji se procjenjuju na oko 550.000 franaka (oko 930.000 KM).

U međuvremenu se problematični Bosanac razveo od supruge kojoj je, zajedno s djecom, dozvoljeno da ostane u Švicarskoj.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA