Borba za skrbništvo: Rodila blizance u 64. godini, vlasti joj oduzele svu djecu

0
Radiosarajevo.ba
Borba za skrbništvo: Rodila blizance u 64. godini, vlasti joj oduzele svu djecu
Print Screen / Mauricia Ibáñez

Zahvaljujući uspješnom postupku vještačke oplodnje Mauricia Ibanez (69) rodila je blizance prije četiri godine.

Bebe su odmah preuzele socijalne službe uz obrazloženje da majka nije u stanju da se brine o njima.

Takođe u sistemu socijalne zaštite je još jedna njena kćerka koja sada ima 11 godina i oduzeta joj je 2014. godine.

Španski vrhovni sud, kao najviše pravosudno tijelo u zemlji, presudio je u ponedeljak na osnovu odluke nižeg suda u Burgosu da Mauricija nije u stanju djeci da pruži optimalne mogućnosti.

Završili su četvorogodišnju pravnu bitku u kojoj je majka blizanaca Mauricija Ibanez pokušala da ospori sudsku odluku kojom su joj oduzeti blizanci Gabrijel i Marija de la Kruz, koje je rodila nakon tretmana asistirane oplodnje u SAD, prenosi Daily Mail.

Sud navodi da su djeca bila u očiglednoj ugroženosti zbog nemogućnosti njihove majke da kvalitetno sarađuje sa socijalnom službom. Sud je rekao da je odluka zasnovana na procjeni stručnjaka, a ne na osnovu starosti žene ili mentalnog zdravlja.

U izjavi suda iz Burgosa u vrijeme njihove prvobitne presude navodi se da karakterne osobine majke značajno utiču na psihosocijalni razvoj djece. Kažu da djeca žive izolovano bez ikakvih veza sa ostalim članovima porodice, kao i bez podrške društva.

Blizanci danas imaju četiri godine, a socijalne službe su ih smjestile u hraniteljsku porodicu ubrzo poslije rođenja. Ibanez je sa socijalnim službama potpisala dokument u kojem se navodi da će angažovati asistenta koji će joj pomoći u cjelodnevnom domaćinstvu i brizi o djeci.

Ali samo 10 dana poslije povratka iz porodilišta u kojem je provela mjesec dana, vlasti su zaključile da su blizanci u velikom riziku.

"Otkad se vratila kući, multidisciplinarni tim prati njen napredak i svi njihovi izvještaji pokazuju da o blizancima treba brinuti u drugom okruženju", rekao je tada portparol socijalne službe u Burgosu.

Žalila se na presudu, ali je lokalni porodični sud odbio njenu žalbu kao neosnovanu. Potom se žalila Vrhovnom sudu, koji je podržao prethodnu odluku nižeg suda.

Ibanez je tako iscrpila sve zakonske mogućnosti, ali svake dvije godine može da traži od suda da preispita presudu. Sud je, s druge strane, rekao da u bliskoj budućnosti ne predviđaju drugačiji ishod za njene napore.

U presudi se navodi da je je bivša službenica zasnovala porodicu poslije prijevremenog penzionisanja zbog mentalnih poteškoća.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije