Bonnie, Clyde i saučesnice: Kako je Bosanac izveo skoro savršenu pljačku

J. M.
Bonnie, Clyde i saučesnice: Kako je Bosanac izveo skoro savršenu pljačku
/ Foto: Limmattaler Zeitung
U septembru 2015. godine u švicarskom Birmensdorfu desila se pljačka koju tamošnja policija dugo nije mogla riješiti. Naoružani razbojnik iz sefa jedne radnje, pored tri preplašene prodavačice, odnio je 39.456 franaka.

Policija je brzo izašla na mjesto pljačke, ali je bila nemoćna, baš kao što iskazi prodavačica nisu dali nikakav trag koji bi doveo do hapšenja razbojnika.

Pola godine kasnije, u martu 2016, opljačkana je i Shellova benzinska pumpa u industrijskoj zoni Birmensdorfa. Dvojica naoružanih muškaraca, pod prijetnjom oružjem, ukrali su iz kase 2.751 franak, no brzom reakcijom policije uhapšeni su svega sat kasnije.

Ispostavilo se da je pljačku osmislio i izveo državljanin BiH, te da je u akciji korišten lažni pištolj koji izgleda kao da je pravi.

Benzinska pumpa koja je  bila kobna za Bosanca (Foto: Limmattaler Zeitung) - Bonnie, Clyde i dvije radnice: Kako je Bosanac izveo skoro savršenu pljačku

Benzinska pumpa koja je bila kobna za Bosanca (Foto: Limmattaler Zeitung)

Detaljnim ispitivanjem uhapšenog Bosanca otkrivena je njegova veza s pljačkom sefa u Birmensdorfu. Naime, Bosanac je bio oženjen jednom od "prestravljenih" prodavačica. Policija je brzo povezala konce, "pritisnula" prodavačice i došla do šokantnog otkrića.

Bosanac je izveo pljačku u dogovoru s bivšom suprugom i njene dvije radne kolegice. Zajedno su isplanirali trenutak za izvođenje pljačke, onda kada je u sefu bilo najviše novca. Dvije prodavačice nagrađene su sa po 3.000 franaka, dok je Bosancu i njegovoj bivšoj supruzi ostalo više od 33 hiljade franaka plijena.

Mjesto prve pljačke (Foto: Limmattaler Zeitung) - Bonnie, Clyde i dvije radnice: Kako je Bosanac izveo skoro savršenu pljačku

Mjesto prve pljačke (Foto: Limmattaler Zeitung)

U prošli petak Bosancu je izrečena 30-mjesečna zatvorska kazna zbog dvije pljačke, prevare i vožnje bez dozvole pri bijegu.

"Bili smo vrlo blagonakloni", rekao je predsjednik suda Stephan Aeschbacher i dodao da je deset mjeseci pritvora bezuvjetno, dok je preostalih 20 mjeseci izrečeno uvjetno.

"Ako u periodu od pet godina nakon izlaska iz zatvora ponovi djelo, više neće moći računati na uvjetnu osudu", dodao je sudija.

Bosanac je pljačke izveo zbog novčanih dugova, no sada mora platiti više od 48.000 franaka za naknadu štete, sudske takse i troškove procesa. Također, čekaju ga i troškovi alimentacije za djecu pošto se, u međuvremenu, razveo od supruge koja mu je bila saučesnica u prvoj pljački.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije