Bombaški napad na otvaranju birališta, jedanaest poginulih

Radiosarajevo.ba
Bombaški napad na otvaranju birališta, jedanaest poginulih

Jutros su širom Pakistana otvorena birališta, na po mnogima, najslobodnijim demokratskim izborima u toj zemlji u posljednje četiri decenije. 

Početak izbora obilježio je bombaški napad na jedno biralište u Karachiju, gdje je smrtno stradalo jedanaest, dok je preko 30 osoba povrijeđeno, javile su agencije.

Napad su izazvali Talibani, čiji je glasnogovornik izjavio kako s ponosom preuzimaju odgovornost za ovaj napad, te kako će ih još uslijediti. 

Najdemokratskiji izbori do sada

Parlamentarni izbori će, prema pretpostavkama analitičara, donijeti zemlji demokratske promjene.

Za ulazak u skupštine na više nivoa zakonodavne vlasti, takmiči se 45.000 kandidata iz 114 partija u cilju zauzimanja 342 poslanička mjesta u federalnoj skupštini i njih 728 u regionalnoj skupštini, piše agencija Anadolija.

Izbori se održavaju pod visokim sigurnosnim mjerama, a primjećena je veća izlaznost nego prethodnih izbora.

Za izbore koje politički analitičari ocjenjuju kao najdemokratičnije i transparentnije u posljednjih 40 godina u toj zemlji su poduzete velike sigurnosne mjere.

15.600 takozvanih kritičnih mjesta obezbjeđuju vojne snage dok na "stabilnim područjima" policija radi na osiguranju.

U zemlji sa 86 miliona glasača poduzete su velike sigurnosne mjere, a glasači su prije glasanja obavezni pokazati ličnu kartu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije