Bombaš samoubica uhapšen nekoliko sati prije napada koji je planirao u Maleziji

Radiosarajevo.ba
Bombaš samoubica uhapšen nekoliko sati prije napada koji je planirao u Maleziji

Malezijska policija saopštila je da je uhapsila bombaša saomubicu samo nekoliko sati prije nego što je planirao izvesti napad u glavnom malezijskom gradu Kuala Lumpuru, javlja Anadolu Agency (AA).

Uhapšena osoba se povezuje sa pripadnicima ISIS-a

Halid Abu Bakar, glavni policijski inspektor rekao je u subotu da je 28-godišnji muškarac uhapšen na željezničkoj stanici, neposredno prije nego što je planirao izvesti saomubilački napad u petak uvečer.

"Osumnjičeni je priznao policiji da je planirao samoubilački napad, koji su mu rekli da izvrši njegovi prijatelji iz Sirije. Napad je trebao biti izvršen u petak uvečer u karaoke baru ili u pabu“, kazao je Bakar.

Dodao je da se "ista osoba se tereti za postavljanje ISIS-ovih zastava na nekoliko različitih lokacija u Terengganu, Peraku, Selangoru i Johoru".

"Ovim je želio upozoriti vladu kako bi zaustavila hapšenja pripadnika ISIS-a u Maleziji“, naveo je Bakar. 

Bakar je, također, rekao da je osumnjičeni bio jedan od četiri osobe za koje se sumnja da su povezane sa ISIS-om. Preostale tri, koje su državljani Malezije, su uhapšene na aerodromu u Kuala Lumpuru dok su pokušavali da se prebace u Siriju kako bi se priključili ISIS-u.

U ovoj akciji malezijskim snagama sigurnosti pomogla je turska policija.

Inače, u Maleziji je proglašen povišen stepen uporozenja zbog prijetnji od terorističkih napada, nakon što se u susjednoj Indoneziji desila serija eksplozija i oružanih napada u kojima je ubijeno sedmero ljudi. Stoga je iz policije saopšteno da su povečali broj pripadnika sigurnosti na ulicama, posebno u javnim prostorima i oko turističkih znamenitosti kako bi preduhitrili eventualne terorističke napade. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije