Bombaš iz Lockerbieja pušten na slobodu

Radiosarajevo.ba
Bombaš iz Lockerbieja pušten na slobodu

Bivši libijski agent Abdel Baset al-Megrahi, osuđen na doživotan zatvor zbog bombaškog napada na američki avion iznad Lockerbieja 1988. u kojem je poginulo 270 ljudi, danas će biti pušten, objavila je škotska vlada.

Al-Megrahi, koji boluje od uznapredovalog raka, bit će vraćen u Libiju iz humanih razloga, usprkos pritisku iz SAD-a da ga se zadrži u zatvoru.

"Megrahi će se sada suočiti s kaznom koju mu je 'dosudila' viša sila. To je njegov kraj i ništa se ne može promijeniti. On umire", rekao je na novinskoj konferenciji škotski ministar pravosuđa Kenny MacAskill.

Glasnogovornik libijske vlade kazao je kako će Megrahija avionom u Libiju dovesti sin libijskog čelnika Moamera Gaddafija.

"Megrahi je pušten i na putu je kući", dodao je.

Megrahi (57) jedina je osoba osuđena za postavljanje bombe u avion Pan Ama Boeing 747 koji je letio na liniji London - New York. Bomba je eksplodirala iznad škotskog gradića Lockerbieja, a u atentatu je poginulo svih 259 ljudi u avionu, većinom Amerikanaca i 11 na tlu.

Sjedinjene Države i rođaci 189 američkih žrtava su se žestoko protivili njegovom puštanju na slobodu. Tražili su da doživotnu kaznu koja mu je dosuđena cijelu provede u zavtoru.

Obitelji poginulih Britanaca su većinom smatrali kako mu ipak treba dopustiti da umre kod kuće.

Vjeruje se kako je odluci o puštanju doprinijelo i to što mnoge britanske naftne kompanije pokušavaju ojačati svoje poslove u Libiji, pa bi im Megrahijevo puštanje dodatno moglo "otvoriti vrata", prenosi Dnevnik.hr.

Washington "razočaran" puštanjem na slobodu Abdel Baset al-Megrahija

Puštanje na slobodu i deportaciju u Libiju ovog osuđenika objavio je škotski ministar pravosuđa Kenny MacAskill, dodajući da je bolest u poodmakloj fazi te da će ovaj bivši djelatnik libijske obavještajne službe ubrzo preminuti.

Megrahi je izravno iz zatvora prebačen na jedan aerodrom u Škotskoj gdje ga je čekao libijski avion.

Obitelji žrtava nesreće nad Lockerbijem, u kojoj je poginulo 270 ljudi, uglavnom Amerikanaca, srdite su zbog toga što je Megrahi pušten iz zatvora.

Dobar dio putnika bili su američki studenti koji su se vraćali na božićne praznike sa studija u Evropi.

Bijela je kuća objavila da Sjedinjene Države "duboko žale" zbog odluke škotskih vlasti. Obiteljima žrtava Bijela je kuća ponovno uputila izraze sućuti.

Američki ministar pravosuđa Eric Holder je rekao da je Washington "razočaran" ovom odlukom Škotske zbog toga što "interes pravde u ovom slučaju nije zadovoljen", prenosi VoA.

Državna tajnica Hillary Clinton ponovila je stajalište Sjedinjenih Država da je Abdel Baset al-Megrahi trebao odslužiti kaznu u svojoj potpunosti.

Megrahi je jedini osuđeni za ovu nesreću, a u zatvoru je od 2001. godine.

fena/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije