Bogate države postigle 'historijski dogovor' o porezu na tehnologiju

0
Radiosarajevo.ba
Bogate države postigle 'historijski dogovor' o porezu na tehnologiju
Foto: zumapress / Ilustracija

Grupa vodećih ekonomija svijeta G7 postigla je "historijski dogovor" o oporezivanju multinacionalnih kompanija, rekao je britanski ministar finansija Rishi Sunak.

Ministri finansija na sastanku u Londonu složili su se da se obavežu na princip minimalne stope poreza na dobit od 15 posto.

Tehnološki giganti poput Amazona i Googlea mogli bi biti među pogođenim kompanijama.

Ovim potezom bi milijarde dolara došle u ruke vladama koje bi novac iskoristile da otplate dugove nastale tokom krize pandemije korona virusa, ocjenjuje BBC, prenosi Radio Slobodna Europa.

Ovaj prijedlog će vršiti pritisak na druge zemlje da ga slijede, uključujući i na sastanku G20 sljedećeg mjeseca.

Taj je izazov narastao s procvatom velikih tehnoloških korporacija poput Amazona i Facebooka.

Kompanije trenutno mogu osnovati lokalne podružnice u zemljama koje imaju relativno niske stope poreza na dobit i tu prijavljivati dobit.

To znači da plaćaju samo lokalnu poreznu stopu, čak iako profit uglavnom dolazi od prodaje izvršene negdje drugdje. To je legalno i uobičajena je praksa.

Cilj dogovora je da se ovo ne dogodi na dva načina.

Prvo, G7 želi globalnu minimalnu poresku stopu kako bi se izbjegla "trka do dna" u kojoj zemlje mogu međusobno podrivati niskim poreznim stopama.

Drugo, cilj će biti i natjerati kompanije da plaćaju porez u zemljama u kojima prodaju svoje proizvode ili usluge, a ne tamo gdje na kraju prijave svoju dobit.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije