Blokirao izlaz iz gorućeg aviona kako bi pokupio prtljag, sada ga razapinju putnici

Radiosarajevo.ba
Blokirao izlaz iz gorućeg aviona kako bi pokupio prtljag, sada ga razapinju putnici
Daily Mail / Rus Dimitrij Hlebuškin preživio je stravičnu avionsku nesreću u Moskvi u nedjelju

Rus Dimitrij Hlebuškin preživio je stravičnu avionsku nesreću u Moskvi u nedjelju, kada je letjelica moraolaprinudno sletjeti na Šeremetjevo u Moskvi pri čemu se u dodiru s tlom zapalio. Pritom je poginula 41 osoba, a 37 ih je preživjelo.

Novi detalji tragedije: Avion se prvo odbio od tla pa onda zapalio

Ljutiti preživjeli putnici optužili su ga da je spriječio bržu evakuaciju iz aviona i pritom mnogima usporio bijeg iz gorućeg aviona Aeroflota.

Hlebuškin, koji je navodno sjedio na mjestu 10C u zrakoplovu, napustio je avion sa svojom torbom i kasnije okupljenim novinarima bijesno objašnjavao da nije dobio povrat novca za kartu.

Ostaci Suhoja Superjet-100 - undefined

Instagram: Ostaci Suhoja Superjet-100

"Razgovarao sam sa predstavnicima Aeroflota 40 minuta i pokušavao dobiti povrat novca i na kraju nisam uspio. To su bezosjećajni i neprofesionalni ljudi", govorio je novinarima Dimitrij, prenosi Jutarnji.
 
Nakon njegova medijskog istupa počeli su ga napadati na forumu ruskog zrakoplovstva gdje je postavljena snimka na kojoj se vidi kako bježi iz Suhoj Superjeta sa ruksakom.
 
 
Nejasno je da li je ruksak u avionu držao u ormariću iznad glave, ili pod nogama.

Ruski mediji javljaju da su samo tri putnika nakon Hlebuškina uspjela pobjeći iz aviona.

Hlebuškin je u obraćanju novinarima pohvalio posadu leta jer su mu pomogli da sigurno napusti gorući avion.

"Bilo je mračno i izuzetno vruće, ljude su izvlačili iz aviona. Imam visoki krvni pritisak 200/120 i imam aritmiju. Ne mogu sada stati, želim živjeti", rekao je Hlebuškin, a potom je prebačen u bolnička kola.

Stručnjaci za zrakoplovstvo ističu kako je vrlo vjerojatno da bi bilo manje žrtava da se evakuacija odvijala bržim tempom.

Snimka evakuacije objavljena na forumu pokazuje da su neki putnici prilikom evakuacije prvo bacali svoje torbe niz tobogan dok su drugi čekali u stražnjem dijelu gorućeg aviona.

"Zabrinjava to što su neki putnici iznosili svoje torbe iz zrakoplova, a neki su čak snimali video snimke u unutrašnjosti gorućeg aviona", komentirao je Goeffrey Thomas, novinar za zrakoplovstvo.

"Ovo je još jedna situacija u kojoj vidimo da putnici prvi spašavaju svoje torbe, pa potom izlaze iz aviona u hitnoj situaciji, umjesto da samo što prije izađu. Pritom drugi putnici gube živote", rekao je Thomas.

Unatoč ovoj situaciji jedna se članica posade istaknula herojskim činom.

Tatjana Kasatkina (34) nogom je gurnula vrata aviona, grabila je putnike za ovratnik i gurala iz van iz letjelice u plamenu.

"Čim se avion zaustavio, započeli smo evakuaciju. Svi su vikali da avion gori, ali u tim trenucima u kabini nije još bilo vatre. Izgurivala sam putnike iz aviona kako ne bih usporavala evakuaciju. Kako bi ubrzala evakuciju, grabila sam putnike za ovratnik i gurala ih van", ispričala je hrabra Tatjana.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije