Blokirani računi ruskih vladinih agencija

Radiosarajevo.ba
Blokirani računi ruskih vladinih agencija


Ruski premijer Dmitrij Medvedev izjavio je u četvrtak da su računi ruskih državnih agencija na Kipru blokirani.

Medvedev je, u komentarima objavljenim rano jutros, rekao da će Rusija zauzeti čvrst stav po pitanju Kipra, s obzirom da su računi ruskih vladinih struktura na tom ostrvu blokirani, javlja France Presse, piše Fena.

Kiparske banke su zatvorene otkako je uvedena mjera štednje u vidu novog jednokratnog poreza od 10 posto na bankovne uloge, što je izazvalo paniku i gnjev među ulagačima.

"Veliki broj naših otvorenih javnih struktura posluje preko Kipra. Njihov novac je sada blokiran iz nejasnih razloga. Iz tog razloga ćemo zauzeti čvrst stav u vezi s događajima na Kipru i u vezi s regulisanjem njegovog duga" izjavio je Medvedev.

Banke na Kipru zatvorene do utorka

Očekuje se da kiparski ministar finansija, Mihalis Saris, u četvrtak nastavi razgovore s  ruskim zvaničnicima, nakon sastanka u srijedu s ruskim kolegom Antonom Siluanovim i zamjenikom premijera Igorom Šuvalovim, koji nije donio neke opipljive rezultate.

Haos na Kipru: Najezda na bankomate

Predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barosso bi također u četvrtak trebalo da razgovara s Medvedevom, a glavna tema njihovih razgovora biće Kipar. Saris je obećao da će ostati u Moskvi dok ne postigne sporazum koji bi mogao pomoći da se izbjegne bankrot kiparskih banaka.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije