Vlasti u Ankari priznale: Mi smo blokirali pristup Wikipediji

Fena
Vlasti u Ankari priznale: Mi smo blokirali pristup Wikipediji
/ Twitter
Turske vlasti u subotu su blokirale pristup internet enciklopediji Wikipedia, saopćila je posmatračka grupa, što je najnovija mjera u okviru onoga što kritičari vlade nazivaju obračunom sa slobodom govora na internetu.

Blokada stranica Wikipedije na svim jezicima registrirana je u subotu u 8.00 sati, saopćila je posmatračka grupa Turkey Blocks na svojoj web stranici, prenosi Reuters.

"Gubitak pristupa dosljedan je filtriranju interneta kako bi se cenzurisao sadržaj u zemlji", navodi se u saopćenju.

Posmatračke grupe optužile su Tursku za blokiranje pristupa stranicama društvenih medija kao što su Twitter i Facebook, posebno nakon napada militanata.

Vlada je isprva negirala blokiranje interneta, okrivljujući za to ogroman saobraćaj na tim stranicama nakon značajnijih događaja.

Malo kasnije je Ministarstvo prometa, pomorstva i komunikacija Republike Turske priznalo da je blokiralo pristup online enciklopediji Wikipedia, zbog članaka i komentara kojima je Tursku stavljala na isti nivo sa raznim terorističkim organizacijama, te navoda da ova zemlja sarađuje sa teroristima.

“Wikipedia je, umjesto da se bori protiv terorizma, postala izvor informacija za krugove koji vode prljavu kampanju protiv Turske na međunarodnom planu. Zbog toga je upućen zahtjev da se blokira pristup ovoj stranici”, poručeno je iz ministarstva.

Navedeno je također da kada se uklone sporni sadržaji vezano za Tursku, pristup ovoj enciklopediji će ponovo biti otvoren.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije