Bliski Istok: Abbas ponudio da se sastane s Netanyahuom

Radiosarajevo.ba
Bliski Istok: Abbas ponudio da se sastane s Netanyahuom

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas izjavio je da radi na zaustavljanju palestinskih napada i uličnog nasilja protiv Izraelaca i ponudio je da se sastane s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom kako bi ponovo pokrenuli mirovne napore.

Njegove izjave izgledaju kao napor Abbasa, koji uživa zapadnu podršku, da sjedne za stol s Izraelom, koji ga smatra odgovornim za diplomatski ćorsokak i novi val nasilja.

Govoreći za izraelski TV kanal 2, Abbas je pružio rijetke detalje o svojim naporima na polju unutrašnje sigurnosti, osjetljivoj temi jer brojni Palestinci smatraju takve poteze saradnjom s neprijateljem. 

"Naše snage sigurnosti idu po školama i pretražuju učeničke torbe provjeravajući ima li u njima noževa. Vi to ne znate", kazao je Abbas a javlja Fena.
"U jednoj školi pronašli smo da je 70 dječaka i djevojčica nosilo noževe. Uzeli smo im noževe i rekli smo im: To je greška. Ne želimo da ubijate i budete ubijani. Želimo da živite i da druga strana također živi", dodao je palestinski čelnik.

Abbasova administracija i Izrael koordiniraju sigurnost na okupiranoj Zapadnoj obali uprkos prekidu prije dvije godine pregovora o palestinskoj državnosti uz američko posredovanje.

Netanyahu tvrdi da je otvoren za obnavljanje razgovora i da Abbas to izbjegava potičući Palestince na nasilje svojom retorikom protiv Izraela.

Abbas je, međutim, izjavio za Kanal 2, da je sada došao red na Netanyahua.

"Sastat ću s njim bilo kada. I, usput govoreći, predlažem mu da se sastanemo", izjavio je palestinski čelnik na engleskom jeziku, javlja Fena.

Upitan šta bi moglo biti od te uvertire, Abbas je izjavio: "Ne, ne - to je tajna. On vam može pričati o tome".

Netanyahuov ured nije imao nikakvog trenutnog komentara.

Od oktobra prošle godine, u palestinskim napadima noževima, zasjedama s vatrenim oružjem i napadima automobilima ubijeno je 28 Izraelaca i dvoje američkih državljana. Najmanje 190 Palestinaca, od kojih za 129 Izrael tvrdi da su napadači, ubile su izraelske snage. Mnogi drugi ubijeni su u sukobima.

Abbasove palestinske vlasti imaju limitiranu samoupravu na Zapadnoj obali od prijelaznog mirovnog sporazum iz 1993. Izraelske snage sada nesmetano djeluju na palestinskim teritorijama, dok Abbas tvrdi da to ugrožava njegov kredibilitet u vlastitom narodu. On tvrdi kako je spreman poduzeti akciju protiv Palestinaca koje izraelska obavještajna služba smatra prijetnjom.

"Ukoliko mi on (Netanyahu) da odgovornost i kaže mi da vjeruje u rješenje po principu dvije države i mi sjednemo za stol da razgovaramo o toj soluciji, to će pružiti nadu mom narodu i niko se neće usuditi da napada nožem ili vatrenim oružjem ili da radi šta mu padne na pamet", kazao je  Abbas.

Netanyahu tvrdi da se zalaže za stvaranje palestinske države sve dok se udovoljava izraelskim zahtjevima kao što su sigurnosne potrebe. Ostaje pod znakom pitanja može li Abbas garantirati sigurnost u pojasu Gaze, koji je pod de facto kontrolom naoružanih islamista Hamasa, koji se protive trajnoj koegzistenciji s Izraelom.

Sa svoje strane, Netanyahu dovodi u pitanje  može li ukloniti jevrejska naselja na Zapadnoj obali kako bi očistio teren za Palestince. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije