Blinken iznenada otputovao u Ukrajinu: Evo šta je razlog

2
FENA
Blinken iznenada otputovao u Ukrajinu: Evo šta je razlog
Foto: EPA - EFE / Antony Blinken

Američki državni sekretar Antony Blinken doputovao je u utorak u Kijev u prvu posjetu jednog visokog američkog dužnosnika Ukrajini otkako je Kongres prošlog mjeseca usvojio dugo odgađani paket vojne pomoći toj zemlji od 61 milijardu dolara.

Prethodno nenajavljeno putovanje ima za cilj da pokaže američku solidarnost sa Ukrajinom dok se bori da se odbrani od teškog ruskog bombardovanja na svojoj sjeveroistočnoj granici.

Blinken, koji je u utorak rano ujutro stigao u Kijev, nada se da će "poslati snažan signal podrške Ukrajincima koji su očigledno u veoma teškom trenutku", rekao je američki zvaničnik koji je izvijestio novinare koji putuju s Blinkenom pod uvjetom da ostane anoniman.

Talijanski atletičar nije imao sretan početak na Olimpijadi: Izgubio je nešto veoma važno

Talijanski atletičar nije imao sretan početak na Olimpijadi: Izgubio je nešto veoma važno

"Misija sekretara je da razgovara o tome kako će naša dodatna pomoć biti izvršena na način da im pomogne da ojačaju svoju odbranu i im omogući da sve više preuzimaju inicijativu na bojnom polju", rekao je ovaj zvaničnik.

Artiljerija, rakete dugog dometa poznate kao ATACMS i presretači protuzralne odbrane koje je predsjednik Joe Biden odobrio 24. aprila već su stigli do ukrajinskih snaga, dodao je zvaničnik. Blinken će uvjeriti ukrajinske zvaničnike, uključujući predsjednika Volodimira Zelenskog, u trajnu podršku SAD-a i održati govor fokusiran na budućnost Ukrajine, rekao je dužnosnik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije