Bjelorusija protjerala švedskog ambasadora

Radiosarajevo.ba
Bjelorusija protjerala švedskog ambasadora

Ministar spoljnih poslova Švedske Carl Bildt saopštio je danas da je Bjelorusija protjerala švedskog ambasadora Stefana Erikssona jer je "previše podržavao ljudska prava".

Ovo je najnoviji incident u već dugo zategnutim odnosima između Bjelorusije i EU, naročito od februara kad se bjeloruski predsjednik Aleksander Lukašenko našao na listi 200 osoba kojima je zbog kršenja ljudskih prava zabranjen ulazak u EU.

Švedska je kao odgovor na takvu odluku tražila od dvojice bjeloruskih diplomata da napuste Švedsku i poručila da ambasador Bjelorusije koji dolazi u tu zemlju neće biti dobrodošao. Eriksson se nalazio na godišnjem odmoru kad je saopštena odluka bjeloruskih vlasti.

Bildt je novinarima rekao da su se vlasti u Bjelorusiji uznemirile jer se ambasador Švedske sastao s opozicijom u Minsku. Takav "nedopustiv potez" švedskog ambasadora uslijedio je samo nekoliko sedmica nakon što su švedski aktivisti napravili akciju bacanja plišanih medvjedića s porukama podrške ljudskim pravima. 

Plišanim medvjedićima za slobodu govora

Bildt je rekao da ne postoje indicije da švedski ambasador Eriksson ima veze sa tom akcijom.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije