Bivši rumunski premijer osuđen za ucjenu

Radiosarajevo.ba
Bivši rumunski premijer osuđen za ucjenu

Bivši rumunski premijer Adrian Nastase osuđen je u petak na tri godine zatvora za ucjenu, po završetku suđenja koje je počelo 2006. godine i koje je Evropska unija pomno pratila.

Bivši šef socijaldemokratske vlade od 2000. do 2004. godine oslobođen je optužbe za korupciju. Bio je optužen da je primio mito u visini od 630.000 eura od direktorice jedne firme u izgradnji Irine Jianu koju je on imenovao na čelo Inspekcije za javne poslove. Također je bio optužen za ucjenu bivšeg rumunskog konzula u Hong Kongu koji je postao svjedok optužbe na njegovom suđenju, javio je AFP.

Nastase (61), trenutno poslanik opozicione stranke PSD, koji nije bio prisutan u sudskoj dvorani, uvijek je odbacivao optužbe tvrdeći da je žrtva politike. Njegov advokat je izjavio da će se on žaliti na presudu za ucjenu.

Nastaseova supruga Daniela također je osuđena na tri godine zatvora s odgodom zbog korištenja lažnih dokumenata, dok je Irina Jianu dobila tri godine zatvora zbog istog prekršaja.

Nastase je u januaru osuđen na dvije godine strogog zatvora za pronevjeru 1,7 miliona eura u 2004. godini radi financiranja svoje izborne kampanje, koje je prikupio od preduzeća i poslovnih ljudi pozvanih da prisustvuju jednom simpoziju.

U decembru je oslobođen optužbe za korupciju u jednom drugom postupku koji se odnosio na naslijeđe od oko 300.000 eura koje je jedna tetka ostavila njegovoj supruzi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije