Bivši nizozemski premijer i njegova supruga umrli eutanazijom: 'Otišli su ruku pod ruku'

3
Radiosarajevo.ba
Bivši nizozemski premijer i njegova supruga umrli eutanazijom: 'Otišli su ruku pod ruku'
Foto: EPA / Dries van Agt i njegova supruga umrli uz pomoć eutanazije

Bivši premijer Nizozemske Dries van Agt i njegova supruga Eugenie van Agt-Krekelberg su preminuli uz pomoć eutanazije.

Vijest je u petak, 9. februara, objavio The Rights Forum, koji je rekao da je par umro u ponedjeljak i da će biti sahranjen na privatnoj ceremoniji u gradu Nijmegen na istoku zemlje.

"Umro je ruku pod ruku sa svojom voljenom suprugom Eugenie van Agt-Krekelberg, osloncem i voditeljem s kojom je bio zajedno više od 70 godina i koju je uvijek i dalje nazivao 'mojom djevojkom'", neprofitna organizacija navodi se u saopštenju.

Ko to tamo mijenja identitet Baščaršije? Kontaktirali smo Federalnu upravu za inspekcijske poslove

Ko to tamo mijenja identitet Baščaršije? Kontaktirali smo Federalnu upravu za inspekcijske poslove

Oboje su već neko vrijeme bili krhkog zdravlja. Godine 2019. Van Agt je doživio krvarenje u mozgu dok je držao govor na komemoraciji Palestincima i nikada se nije u potpunosti oporavio.

Holandski premijer Mark Rutte, koji je Van Agta nazivao svojim "pra-pra-pradjedom na funkciji", pohvalno je govorio o bivšem političaru, piše ABCNews.

"Svojim cvjetnim i jedinstvenim jezikom, svojim jasnim uvjerenjima i upečatljivom prezentacijom, Dries van Agt je dao boju i sadržaj holandskoj politici u vrijeme polarizacije i obnove stranaka", rekao je Rutte u izjavi.

Nakon posjete Izraelu 1999. godine, postao je sve glasniji u pogledu svoje podrške palestinskom narodu. Svoje iskustvo putovanja nazvao je "obraćenjem".

Godine 2009. osnovao je Forum za prava, koji se zalaže za "pravednu i održivu holandsku i evropsku politiku u vezi s pitanjem Palestine/Izrael", prema neprofitnoj organizaciji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije