Bivši italijanski predsjednik Giorgio Napolitano preminuo u 98. godini

0
Fena
Bivši italijanski predsjednik Giorgio Napolitano preminuo u 98. godini
Foto: X.com / Giorgio Napolitano

Bivši italijanski predsjednik Giorgio Napolitano, nekadašnji komunista koji je pomogao da se njegova zemlja izvede iz dužničke krize 2011. godine, preminuo je u 98. godini.

Saučešće je stiglo iz ureda italijanske premijerke Giorgie Meloni, ostalih političara, Vatikana i šire.

"Sa zahvalnošću se prisjećam ličnih sastanaka koje sam imao s njim, tokom kojih sam cijenio njegovu humanost i dalekovidnost u donošenju ispravnih važnih izbora, posebno u delikatnim trenucima za život zemlje", napisao je papa Franjo u telegramu saučešća Napolitanovoj supruzi Clio Bittoni.

Milorad Dodik opet negirao genocid u Srebrenici i vrijeđao sve redom: Posebno se obrušio na Murphya

Milorad Dodik opet negirao genocid u Srebrenici i vrijeđao sve redom: Posebno se obrušio na Murphya

Napolitano je uspostavio bliske odnose s pokojnim papom Benediktom XVI, Franjinim prethodnikom, i bio je jedan od rijetkih ljudi koji su unaprijed bili upozoreni na Benediktovu šokantnu ostavku u februaru 2013.

Funkcija italijanskog predsjednika glavnom je ceremonijalna, ali je Napolitano krajem 2011. iskoristio svoje ovlasti da spriječi krizu tako što je bivšeg tehnokratu Evropske komisije Marija Montija imenovao da predvodi vladu nakon ostavke premijera Silvija Berlusconija u sporu oko smanjenja potrošnje.

Dvije godine kasnije, prekinuo je još jedan politički ćorsokak kada je uspostavio veliku koaliciju pod vodstvom političara lijevog centra Enrica Lette nakon neuspješnih parlamentarnih izbora.

Napolitano je postao predsjednik 2006., a izabran je na drugi sedmogodišnji mandat 2013. godine, u potezu bez presedana. Podnio je ostavku 2015. godine, pozivajući se na svoju poodmaklu dob.

Tokom političke karijere koja je započela ranih 1950-ih, izabran je u italijanski i evropski parlament i bio je ministar unutrašnjih poslova i predsjednik donjeg doma parlamenta, prenosi Reuters.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije