Bivši direktor BBC-ja podnio ostavku zbog slavnog intervjua s princezom Dianom

0
Radiosarajevo.ba
Bivši direktor BBC-ja podnio ostavku zbog slavnog intervjua s princezom Dianom
Foto: Tantalum force / Fotografija iz 1995. godine

Tony Hall, koji je vodio BBC-jevu redakciju u vrijeme snimanja i emitiranja kontroverznog intervjua s princezom Dianom 1995. godine, u subotu je podnio ostavku na dužnost direktora londonske Nacionalne galerije nakon što je objavljen izvještaj u kojem se kritikuje interna istraga provedena o tom intervjuu.

“Danas sam podnio ostavku na mjesto direktora Nacionalne galerije”, rekao je Tony Hall i ponovo se izvinio zbog događaja koji se desio prije 25 godina.

U izvještaju objavljenom u četvrtak, gotovo četvrt stoljeća nakon intervjua u kojem je Diana govorila o svom propalom braku, osuđuju se metode kojima se poslužio novinar Martin Bashir, danas 58-godišnjak, koji je vodio intervju. On se tada poslužio lažnim dokumentima kako bi suprugu princa Charlesa na prijevaru privolio da prihvati snimanje intervjua.

Diana je u slavnom intervjuu kazala da ih je u njenom braku troje, misleći pri tome na odnos koji je Charles održavao s Camillom Parker Bowles te je priznala da je i sama imala vanbračnu aferu. Bivši izvršni direktor BBC-ja Tony Hall, koji je u vrijeme snimanja i emitiranja intervjua bio na dužnosti glavnog urednika, u četvrtak je javno izvinio, priznavši da je interna istraga iz 1996. bila znatno ispod” traženih standarda te da se moglo i trebalo poduzeti puno više nakon pritužbi na ponašanje Martina Bashira.

U subotu je Hall objavio da je odlučio podnijeti ostavku na funkciju u Nacionalnoj galeriji, koju obnaša od jula 2020. Pojasnio je da bi ostanak na toj dužnosti odvratio pažnju javnosti od institucije koja mu je prirasla srcu. Izvještaj je razotkrio odgovornost moćne britanske javne radiotelevizijske grupacije.

Premijer Boris Johnson pozvao je upravu BBC-ja da poduzme sve što može kako bi se zagarantovalo da se takva situacija više nikad ne ponovi. Povjerljive informacije koje je Lady Di javno iznijela rezultirale su njenim razvodom od Charlesa. Princeza je poginula nepune dvije godine nakon intervjua u saobraćajnoj nesreći u Parizu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije