Bivši brazilski predsjednik osuđen zbog korupcije: Ide u zatvor na osam godina

0
Hina
Bivši brazilski predsjednik osuđen zbog korupcije: Ide u zatvor na osam godina
Foto: EPA / Fernando Collor de Mello

Bivši brazilski predsjednik desnog centra Fernando Collor de Mello (1990.-1992.) osuđen je u srijedu na brazilskom Vrhovnom sudu na osam godina i deset mjeseci zatvora zbog korupcije u okviru afere Ekspresno pranje u koju su umiješane kompanije BTP-a.

Collor (73), prvi brazilski predsjednik izabran na općim direktnim izborima nakon vojne diktature, optužen je da je primio mito u iznosu oko 3,8 miliona eura dok je bio senator, između 2010. i 2014.

Kako navodi državno tužilaštvo, izvršeno je četrdesetak uplata koje su trebale "na nezakonit način" olakšati potpisivanje ugovora između građevinske kompanije i podružnice državne naftne kompanije Petrobrasa.

Black Tie 2 | Sud BiH objavio detalje odluke: Evo kome su izrekli mjere zabrane

Black Tie 2 | Sud BiH objavio detalje odluke: Evo kome su izrekli mjere zabrane

Osam od deset sudija Vrhovnog suda danas se očitovalo za osuđujuću presudu. Sudija izvjestitelj u predmetu Edson Fachin ocijenio je da je bivši predsjednik iskoristio "politički utjecaj kako bi olakšao potpisivanje ugovora" i podsjetio da je maksimalna kazna za takvo kazneno djelo 33 godine zatvora.

Djela "dokazana" u istrazi "iznimno su teška" i "svjedoče o nesretnoj zloupotrebi javne vlasti za lično bogaćenje", rekao je Fachin u srijedu, posljednjeg dana suđenja.

Odbrana je odbila sve optužbe. Istraga je pokrenuta u okviru afere Ekspresno pranje koja je 2014. potresla brazilsku političku pozornicu.

Godine 1989. izbor Fernanda Collora de Mella kojemu je u drugom krugu protukandidat bio sadašnji predsjednik Luiz Inacio Lula da Silva pobudio je veliku nadu. No Brazilci su se vrlo brzo razočarali: nisu prošle ni dvije godine od dolaska na vlast kada je Kongres pokrenuo postupak De Mellove smjene zbog pasivne korupcije.

Godine 2006. ipak se vraća u politiku kao senator Alagoasa, siromašne države na sjeveroistoku zemlje. Na toj dužnosti je bio do kraja 2022. Pred kraj drugog osmogodišnjeg mandata u gornjem domu Collor de Mello je javno podupirao bivšeg desničarskog predsjednika Jaira Bolsonara.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije