Bivši agent KGB-a kupuje Independent

Radiosarajevo.ba
Bivši agent KGB-a kupuje Independent

Aleksandar Lebedev, bivši KGB agent

"Times" u današnjem izdanju pune dvije strane posvećuje milijarderu Aleksandru Lebedevu, koji je u završnim pregovorima sa vlasnicima "Independenta" o preuzimanju tog londonskog, liberalno orijentisanog dnevnika.

Lebedev je, navodi "Times", kontroverzna ličnost – bivši agent KGB koji se preobratio u zagovornika poslovne transparentnosti i slobodne štampe, oštri kritičar Kremlja, koji je upravo državi za 450 miliona dolara prodao svoj udio u aviokompaniji "Aeroflot" i finansijskoj korporaciji "Iljušin", prenio je BBC.

Ako se domogne "Independenta", biće to drugi britanski list u vlasništvu Lebedeva. "Evening standard" preuzeo je u trenutku kada je taj list gubio deset miliona funti godišnje. On je takođe odlučio da ga dijeli besplatno i, zahvaljujući utrostručenom tiražu i prihodima od reklama, preokrenuo je negativne trendove.

"Independent", koji je, takođe, u velikim dugovima, neće dijeliti džabe, ali obećava da se u uređivačku politku neće miješati, piše "Times".

FoNet/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije