Bivšem brazilskom predsjedniku Jairu Bolsonaru zabranjeno učešće na izborima do 2030. godine

0
AA
Bivšem brazilskom predsjedniku Jairu Bolsonaru zabranjeno učešće na izborima do 2030. godine
Foto: Fena / Arhiv / Jair Bolsonaro

Sudsko vijeće u Brazilu glasalo je u petak da se bivšem predsjedniku Jairu Bolsonaru zabrani učešće na izborima do 2030. godine nakon što je zaključilo da je zloupotrebio vlast i uzrokovao neosnovane sumnje u elektronski sistem glasanja u zemlji.

Ova odluka će poremetiti političku budućnost 68-godišnjaka i vjerovatno ukloniti svaku šansu da ponovo preuzme vlast.

Četiri od sedam sudija najvišeg izbornog suda u zemlji složili su se da je Bolsonaro zloupotrijebio svoj autoritet koristeći Vladine komunikacijske kanale za promovisanje svoje kampanje i sijajući sumnje u glasanje.

U Vijeću sigurnosti UN-a održana sjednica o Bosni: Govorili Schmidt, Lagumdžija, Cvijanović, Wood...

U Vijeću sigurnosti UN-a održana sjednica o Bosni: Govorili Schmidt, Lagumdžija, Cvijanović, Wood...

"Nakon ovoga, pokušat će izbjeći zatvor, izabrati neke od svojih saveznika da zadrže njegov politički kapital, ali je malo vjerovatno da će se ikada vratiti na mjesto predsjednika”, rekao Carlos Melo, profesor političkih nauka na Univerzitetu Insper u Sao Paulu.

Ovaj krajnje desno orijentisani lider izgubio je izbore u Brazilu od ljevičarskog rivala Luiza Inacija Lule da Silve i sada se suočava sa institucionalnim obračunom zbog zloupotrebe ovlaštenja.

Bolsonaro je optužen za zloupotrebu ovlaštenja kada je pozvao ambasadore u julu prošle godine i iznio neosnovane tvrdnje o bezbjednosti brazilskog izbornog glasačkog sistema.

Riječ je o jednom u nizu napada za koje kritičari kažu da su imali za cilj da umanje povjerenje birača u glasanje.

Bolsonaro će moći uložiti žalbu Vrhovnom sudu. Bivši predsjednik Brazila se također suočava i sa drugim pravnim problemima, uključujući krivične istrage.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije