Bivša gradonačelnica Geteborga sada je vozačica komunalnog kamiona

5
Radiosarajevo.ba
Bivša gradonačelnica Geteborga sada je vozačica komunalnog kamiona
Foto:Prtsc/Twitter / Ann-Sofie Hermansson

Ann-Sofie Hermansson je kao kadar Socijaldemokratske partije bila gradonačelnica Geteborga, a sada vozi komunalni kamion. Odbila je da radi mnogo bolje plaćene poslove.

Prije nego što će 2016. godine postati čelnica drugog najvećeg grada u Švedskoj, bila je savjetnica ministra, prenose Nezavisne. 

Trenutno radi za komunalno preduzeće Renova koje je u javnom vlasništvu. Govoreći o tome zašto se odlučila da bude vozačica, kazala je da je to za nju dobra odluka i da joj je dovoljno da plati troškove koje ima.

Tvrdi da joj je bilo ponuđeno radno mjesto u poslovima za odnose sa javnošću. Ponudu je odbila i odlučila se da postane vozačica. Prema riječima Hermansson, dok je bila djevojka otac joj je savjetovao da položi za vozačicu i to je učinila.

Sada, odjevena u narandžastu uniformu, vozi kamion skupljajući smeće po gradu kojim je upravljala. Istakla je da je sugrađani često prepoznaju i da s njom žele razgovarati o politici.

Izjavila je da je posao fizički težak, ali da ima svojih prednosti. Kao prednosti je navela radno vrijeme i vikende u kojima nema kriznih sastanaka i neprestanih telefonskih poziva.

Smatra da poslovi za odnose sa javnošću i drugi slični poslovi nisu za nju. Međutim, njena odluka da postane vozačica kamiona nije baš slučajna. Ova 57-godišnjakinja je sa 19 godina počela raditi u Volvu. Radila je na transportu dijelova.

Mnogi švedski mediji su pozitivno pisali o njenoj odluci da bude vozačica komunalnog kamiona. Mnogi su sumnjali da je riječ o političkom performansu, ali je javnost ubrzo shvatila da se Hermansson istinski odlučila da prestane biti političarka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije