Bill Gates: Do 2035. godine neće biti siromašnih zemalja

Radiosarajevo.ba
Bill Gates: Do 2035. godine neće biti siromašnih zemalja

Filantropi Bill i Melinda Gates iznijeli su u utorak, u njihovom godišnjem pismu, optimističnu viziju budućnosti za siromašne i bolesne u svijetu.

U njihovom šestom godišnjem pismu, koja su se  prije fokusirala isključivo na godišnjim aktivnostima Fondacije Billa i Melinde Gates, dopredsjednik najveće svjetske humanitarne fondacije želi da razbije predrasude da su siromašne države osuđene da ostanu siromašne, da je strana pomoć rasipnička, te da će spašavanje života dovesti do prenaseljavanja.

"Sve tri predrasude predstavljaju lošu sliku budućnosti, koje kažu da se svijet ne popravlja, već da ostaje siromašan i bolestan, te da postaje prenaseljen", napisao je Bill Gates na 16 stranica pisma. "Ukazat ćemo na obrnuto: da se svijet poboljšava i da će za dvije decenije biti još bolji", napisao je Gates, piše Huffingtonpost.com.

Gates tvrdi da bruto dohodak po glavi stanovnika pokazuje da mnoge zemlje kao što su Kina, Indija, Brazil, ili čak Botswana, koje su nekad smatrane siromašnima, danas imaju rastuće ekonomije.

U Africi, Gates tvrdi, dužina života je porasla u odnosu na 1960-te, također i da više djece ide u školu, a manje ljudi je gladno.

"Optimističan sam dovoljno da napravim predviđanje: Do 2035. neće biti siromašnih zemalja na svijetu."

U intervjuu za New York City Tuesday, Gates je rekao da naslovi u medijima, vezani za siromašne zemlje koje su poharane prirodnim nesrećama, političkom nestabilnošću i korupcijom... sprječavaju ljude da razumiju koliko napretka je napravljeno.

Fondacija Billa i Melinde gates je najveća svjetska humanitarna fondacija, čija se pomoć mjeri u desetinama milijardi dolara.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije