Bildt: Uskoro nova imigraciona politika

Radiosarajevo.ba
Bildt: Uskoro nova imigraciona politika

EU će do kraja oktobra objaviti nove prijedloge imigracione politike, izjavio je danas švedski ministar inostranih poslova Carl Bildt, odgovarajući time na molbu Italije za koordinisanu akciju evropskog bloka u oblasti imigracije.

"Imaćemo i prvi prijedlog na nivou EU u oblasti priliva imigranata", rekao je Bildt na marginama konferencije u italijanskom gradu Riminiju i dodao da će Evropska komisija objaviti nacrt imigracione politike pred sastanak šefova evropskih diplomatija zakazan za kraj oktobra.

Šef švedske diplomatije je istakao da će to biti samo prvi korak pošto "tako krupan problem ne može biti riješen na samo jednom sastanku".

Nešto ranije šef italijanske diplomatije Franco Frattini rekao je da ovaj problem ne mogu rješavati zemlje na granicama EU.

Prema njegovim riječima, imigracija se mora smatrati evropskim problemom, a zemlje EU objavile su nekoliko saopštenja, ali ni u jednom nije navedeno šta treba da se desi kada grupa imigranata dođe do granica Evrope.

Tokom protekle sedmice italijanske vlasti pronašle su brod sa pet imigranata iz Eritreje koji su rekli da su 73 lica stradala u pokušaju da dopru do obale.

Frattini je istakao da svih 27 članica evropskog bloka snosi odgovornost za ove ljude.

srna/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije