SAD / Biden: Trumpove izjave ne treba uzimati zaozbiljno

23. 08. 2016. u 19:55:00 Anadolija

Shares: 0

Potpredsjednik SAD-a Joe Biden izjavio je kako će NATO intenzivirati snage u pojasu koji graniči s Rusijom.

U okviru zvanične posjete glavnom gradu Latvije Rigi, Biden se sastao s predsjednikom te zemlje Raimondsom Vejonisom, predsjednicom Litvanije Dalijom Grybaiskaite i predsjednikom Estonije Toomasom Hendrikom Ilvesom.

Nakon susreta s prvim ljudima regije, američki potpredsjednik Biden poručio je da zemlje Baltika ne trebaju sumnjati u odlučnost SAD-a i NATO-a kada je u pitanju podrška sigurnosti tog dijela Evrope.

Baltička novinska agencija prenosi kako je Biden kazao da su Litvanija, Latvija i Estonija "partneri" SAD-a, te da je dodao da su obje velike političke stranke u SAD-u saglasne o pitanju ispunjavanja svih obaveza unutar NATO saveza.

Biden je komentirao i nedavne izjave publikanskog predsjedničkog kandidata Donalda Trumpa koji je kazao da nije siguran da li SAD trebaju intervenirati ukoliko Rusija napadne baltičke zemlje.

"Trumpove izjave ne treba uzimati zaozbiljno. Sumnjam da on i zna šta znači član 5. Osnivačkog sporazuma NATO-a", kazao je Biden i dodao da sve članice imaju obavezu da poštuju taj član.

Litvanska predsjednica Grybauskaite istakla je kako vjeruje da će SAD i nakon novembarskih predsjedničkih izjava nastaviti izvršavati svoje obaveze unutar NATO-a.

Američki potpredsjednik Biden će sutra doputovati u zvaničnu posjetu Ankari, gdje će se sastati s predsjednikom Turske Recepom Tayyipom Erdoganom, premijerom te zemlje Binalijem Yildirimom i čelnikom turskog parlamenta Ismailom Kahramanom.

 

Tagovi: NATO Joe Biden

NEMA KOMENTARA