Biden: Putin pokušava izbrisati ideju da je moguće biti Ukrajincem

1
Radiosarajevo.ba
 Biden: Putin pokušava izbrisati ideju da je moguće biti Ukrajincem
Foto: EPA / Joe Biden, predsjednik SAD

Američki predsjednik Joe Biden prvi put je jučer izjavio da je ruski predsjednik Vladimir Putin počinio "genocid" u Ukrajini, dodavši da će konačnu odluku o tome donijeti pravnici na međunarodnoj razini.

Biden je upotrijebio izraz "genocid" u govoru u tvornici etanola u saveznoj državi Iowi, a kasnije se držao tih kvalifikacija dok se pripremao za ukrcaj u avion.

"Da, nazvao sam to genocidom jer postaje sve jasnije i jasnije da Putin pokušava izbrisati ideju da je uopće moguće biti Ukrajincem. Sve je više dokaza. Ali pustit ćemo advokate na međunarodnoj razini da odluče hoće li to tako kvalificirati ili ne, ali meni se tako čini", rekao je Biden novinarima.

Pošaljite nam svoju playlistu i budite gost muzički urednik na Radio Sarajevu!

Pošaljite nam svoju playlistu i budite gost muzički urednik na Radio Sarajevu!

Prethodno je američki predsjednik pokolj u ukrajinskom gradu Buči nazvao "ratnim zločinom".

Biden je u Iowi komentirao rast cijena goriva i rastuću inflaciju, koja je u SAD-u na najvišoj razini u četiri desetljeća. Rekao je da je visoka inflacija u njegovoj zemlji uzrokovana ratom koji Rusija vodi protiv Ukrajine, te istaknuo da američki Kongres radi na tome da je smanji.

Rekao je i da će SAD prodavati dnevno milion barela nafte iz strateških rezervi kako bi se smanjile cijene goriva u cijelom svijetu te da i druge zemlje poduzimaju slične korake.

"Vaš porodični proračun, mogućnost da napunite automobilski rezervoar ne bi trebali ovisiti o tome hoće li jedan diktator na drugoj strani svijeta objaviti rat i provoditi genocid", rekao je Biden.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije