Bez obzira na povredu Angela Merkel nastavlja sa obavezama

Radiosarajevo.ba
Bez obzira na povredu Angela Merkel nastavlja sa obavezama

Njemačka kancelarka Angela Merkel, koja se nakon povrede kreće uz pomoć štake, jutros je u zgradi vlade u Berlinu primila djecu i omladinu koja tradicionalno za vrijeme božičnih praznika prikupljaju pomoć za izbjeglice. Ovo je njeno prvo pojavljivanje pred novinarima nakon što je jučer imala nesreću tokom rekreativnog skijanja na švicarskim Alpama u kojoj je slomila karličnu kost, javlja Anadolija.

Ljekari su kancelarki preporučili strogo mirovanje u naredne tri sedmice i ona je otkazala niz ranije planiranih aktivnosti i putovanja, ali nije otkazala današnji prijem volontera djece, koji su odjeveni u tradicionalne kostime sakupljali pomoć za izbjeglice svijeta.

U obraćanju prisutnima, Merkelova se zahvalila omladini na humanoj akciji prikupljanja pomoći za izbjeglice i kazala da i ova akcija pokazuje da mladi Njemačke misle o problemima cijelog svijeta, a potom u zatvorenoj koverti dala i svoj lični prilog ovoj akciji.

Ukazavši na izuzetno tešku situaciju sirijskih izbjeglica u Libanu, Merkelova je kazala da Njemačka želi da pomogne tim ljudima i da želi da izgradi jednu školu za djecu smještenu u tamošnjim kampovima.

Angela Merkel je tokom božićnih praznika bila na skijanju u mjestu Engadin na švicarskim Alpama. Nakon naizgled bezazlenog pada, Merkel se 28. decembra 2013. godine vratila u Berlin, gdje su ljekari ustanovili lom karlične kosti i naložili joj mirovanje u naredne tri sedmice. Usljed njene povrede otkazana je planirana zvanična posjeta Merkelove Poljskoj, kao i posjeta luksemburškog premijera Berlinu. Merkelova će ipak prisustvovati prvoj sjednici kabineta vlade zakazanoj za sutra.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije