Bernie Ecclestone priznao krivnju: Platit će vrtoglavu sumu!

0
Radiosarajevo.ba
Bernie Ecclestone priznao krivnju: Platit će vrtoglavu sumu!
Foto: Facebook / Bernie Ecclestone (92) priznao krivnju

Bivši šef Formule 1 Bernie Ecclestone (92) priznao je krivnju na sudu u Londonu za financijsku prevaru, piše Sky News.

Ecclestone je priznao da vlastima nije prijavio više od 463 miliona eura (905 miliona KM) koje je imao na računu jedne fondacije u Singapuru, iako je ranije te optužbe opovrgnuo.

Na sud je došao u pratnji svoje treće supruge Fabiane Flosi.

Ivica Puljić: "Misija BiH u UN-u radi prekovremeno"

Ivica Puljić: "Misija BiH u UN-u radi prekovremeno"

Tužitelji su tvrdili da je Ecclestone 2015. godine namjerno zavarao inspektore i rekao da je osnovao samo jednu fondaciju, i to u korist svoje tri kćerke - Debore, Tamare i Petre. Kada su ga upitali ima li još koju fondaciju 'unutar ili izvan Velike Britanije', odgovorio je da nema.

"Znao je da je njegov odgovor neistinit i da nas zavarava", rekao je tužitelj.

Clare Montgomery, advokatica koja brani Ecclestonea, rekla je da on 'gorko žali' zbog događaja koji su doveli do njegovog kaznenog progona.

"Gospodinu Ecclestoneu nije bila namjera izbjeći plaćanje poreza. Uvijek je bio spreman platiti porez koji je trebao platiti", izjavila je i dodala da je njegov odgovor bio 'impulsivan propust u prosuđivanju' i da je on sada 'krhkog zdravlja', a postupak uzrokuje 'neizmjeran stres njemu i onima koji ga vole'.

Ecclestone je u nagodbi pristao vratiti 652,6 miliona funti (1,479 milijardi KM) poreznoj i carinskoj upravi, rečeno je sudu. Tim će iznosom biti pokriveni porez, zatezne kamate i kazne za porezni period od 1994. do 2022.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije